Operaţiunea „îngerul căzut”: Banca Centrală Europeană vrea să îşi extindă programul masiv de achiziţie de obligaţiuni şi pentru companiile sau guvernele care au căzut sub ratingul de investiţii în timpul pandemiei

Autor: Alex Ciutacu 16.06.2020

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să ia în considerare achiziţia de obligaţiuni de tip „înger căzut” – care şi-au pierdut ratingul de investiţii recent – pentru a combate efectele financiare ale pandemiei, potrivit FT.

BCE a majorat dimensiunea programului de achiziţie de obligaţiuni în regim de urgenţă cu 600 miliarde euro, până la 1.350 miliarde euro, în timp ce a atras atenţia asupra unei „contracţii fără precedent” la nivelul zonei euro, întrucât estimează o cădere record de 8,7% pentru regiune.

„Am arătat că suntem pregătiţi să luăm toate măsurile necesare pentru a atinge ţinta pe inflaţie şi încă suntem ghidaţi de acest scop. Îngeri căzuţi? Nu am discutat acest subiect în consiliul guvernator dar o vom lua în considerare dacă este necesar”, a declarat Fabio Panetta, director executiv al BCE, pentru cotidianul francez Le Monde.

Astfel, oficialii BCE discută pentru prima dată în mod explicit achiziţia de obligaţiuni sub ratingul de investiţii, sau junk. Christine Lagarde, preşedintele BCE, a declarat în iunie că această opţiune nu a fost discutată de consiliul guvernator.  

O astfel de mutare, prin care banca începe să achiziţioneze obligaţiunile companiilor şi guvernelor are şi-au pierdut recent ratingul de investiţii, ar fi similară cu decizia băncii centrale americane FED, care a demarat operaţiunea „îngerul căzut” mai devreme în acest an.