Vestager se ia la trântă cu giganţii: Platforma Apple Pay şi practicile App Store sunt investigate de puternicul comisar european pentru Concurenţă

Autor: Alex Ciutacu 16.06.2020

Comisia Europeană a anunţat marţi că lansează o investigaţie asupra modului în care platforma de plăţi Apple Pay şi magazinul de aplicaţii App Store se conformează la regulile de concurenţă, potrivit CNBC.

Braţul executiv al Uniunii Europene va analiza dacă regulile Apple pentru dezvoltatori în ceea ce priveşte distribuţia de aplicaţii sunt în conformitate cu regulile de concurenţă din Uniunea Europeană.

„Aplicaţiile mobile au schimbat fundamental modul în care accesăm conţinut. Apple stabileşte regulile pentru distribuţia aplicaţiilor către utilizatorii de iPhone-uri şi iPad-uri”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi comisar european responasbil pentru politici de Concurenţă.

Vestager este cunoscută pentru că a început o luptă la nivelul practicilor concurenţiale cu marii giganţi de tehnologie din SUA. O altă investigaţie lansată de ea s-a concretizat în 2018 printr-o amendă record de 4,3 miliarde euro aplicată gigantului Google.

„Se pare că Apple a obţinut un rol de gardian în ceea ce priveşte distribuirea aplicaţiilor şi conţinutului către utilizatorii popularelor device-uri produse de Apple. Trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu afectează competiţia în pieţele în care compania concurează cu alţi dezvoltatori de aplicaţii, în cazuri precum serviciul de streaming audio Apple Music sau Apple Books. Prin urmare, am decis să ne uităm mai atent la regulile App Store şi la modul în care se conformează pe regulile de concurenţă din UE”, a explicat Vestager.

În ceea ce priveşte Apple Pay, Comisia va analiza termenii şi condiţiile pe care le impune Apple pentru integrarea Apple Pay în aplicaţii şi website-uri.