Lucrările de construcţii cresc, în ciuda crizei, la cel mai înalt nivel din 2008 încoace: plus 26,5% la 4 luni, an/an

Autor: Iulian Anghel 21.06.2020

♦ Dacă în aprilie, faţă de martie, producţia industrială a scăzut cu 27%, ducând, astfel, scăderea la patru luni, an/an, la minus 14%, construcţiile se simt mult mai bine ♦ Faţă de martie, construcţiile au scăzut în aprilie cu doar 0,9% pe serie ajustată, ceea ce indică un uşor trend de slăbire (pe serie brută a fost înregistrat un plus de 2,5%), dar, aprilie la aprilie, a fost înregistrat un plus de 10% şi, astfel, la 4 luni, an/an, sectorul a consemnat un salt puternic pentru vremurile pe care le trăim: un plus de 25,6%.

Toate componentele, pe partea de formare a PIB, s-au dus în jos în aceste luni. Industria a scăzut în aprilie, faţă de martie, cu aproape 28%, serviciile prestate populaţiei s-au dus în jos cu 65%, comerţul cu autovehicule cu 33%. Doar construcţiile s-au menţinut bine, cu o scădere, aprilie la martie, de doar 0,9%, serie ajustată.

La patru luni din 2019, an care fusese cel mai bun pentru constructori din 2008 încoace, sectorul avansa, an/an, cu 17%. La patru luni din 2020, an de criză gravă, construcţiile avansează cu 26,5%, an/an. Însă ele au reprezentat, în primul trimestru din an, doar 4% din PIB, faţă de 19,6%, industria.

Dar, chiar şi aşa, ar putea construcţiile să mai îndulcească această pastilă amară a unui an care se anunţă îngrozitor?

„Ne aşteptăm ca acest sector să încheie 2020 în teritoriu pozitiv şi să fie cel mai dinamic în acest deceniu, pe fondul perspectivelor de persistenţă a costurilor reale de finanţare la un nivel redus şi accelerării programelor de dezvoltare în sfera infrastructurii publice“, comentează Andrei Ră­dulescu, directorul de analiză macro­e­conomică al Băncii Transilvania.

Potrivit datelor INS, pe elemente de structură, construcţiile noi au scăzut cu 1,3%, dar reparaţiile capitale au avansat cu 14%. Cele de întreţinere şi reparaţii au scăzut cu 7,3%. Aprilie la aprilie, construcţiile noi au scăzut cu 2,4%, dar cele de reparaţii capitale au făcut un salt de 62%, în vreme ce reparaţiile curente au crescut cu 46%. La patru luni, construcţiile noi au crescut, an/an, cu 13,3%, cele de reparaţii capitale cu 57,3%, iar cele de întreţinere cu 66,2%.

Pe obiecte de construcţii, aprilie la martie, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,4%, cele nerezidenţiale au crescut cu 3,3%, dar construcţiile inginereşti au scăzut cu 2,5%, ceea ce înseamnă că statul a investit un pic mai puţin. Aprilie la aprilie, sectorul rezidenţial a crescut cu 18,3%, clădirile nerezidenţiale scăzut cu 11%, dar construcţiile inginereşti au crescut cu 29,2%. În ceea ce priveşte situaţia la patru luni, an/an, clădirile rezidenţiale au crescut cu 21,3%, clădirile nerezidenţiale au avansat cu 8,1%, iar construcţiile inginereşti, care înseamnă lucrările mari de infrastructură, au făcut un salt de 45,7%, ceea ce arată, din nou, că statul a investit, la început de an, mai mult ca anului trecut, în aceeaşi perioadă.

„Construcţiile stau încă bine, de altfel ele sunt cele care au ţinut economia pe plus în primul trimestru”, comentează economistul Laurian Lungu.

Spre surprinderea tuturor, PIB-ul a avansat cu 0,3% în T1/2020, faţă de T4/2010.