Revine trendul ascendent de îmbolnăviri cu coronavirus, iar media din ultima săptămână este de 260 de noi cazuri zilnic

Autor: Georgiana Mihalache 18.06.2020

Numărul de îmbolnăviri cu coronavirus a trecut şi ieri de 300 de persoane, după ce încă de săptămâna trecută cazurile noi înregistrate au mers pe o pantă de creştere, iar autorităţile recomandă păstrarea măsurilor de protecţie, de la distanţare socială la purtarea măştii. România se apropie astfel de 23.000 de pacienţi confirmaţi, la aproape patru luni de la primul caz înregistrat, în a doua jumătate a lunii februarie. Numărul de pacienţi activi este de 5.200 de persoane care în continuare se luptă cu virusul, iar dintre aceştia 161 sunt pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor, cu forme grave ale virusului.

Procentul de pacienţi vindecaţi din totalul celor bolnavi cu noul virus a scăzut de asemenea, la 70,8%, după ce până la acest trend ascendent al virusului procentul trecea de 72% pacienţi vindecaţi. Acest lucru arată că numărul de cazuri în creştere pune presiune pe medicii care îngrijesc pacienţi cu coronavirus. Se înmulţesc totodată şi focarele. Astfel, după ce au fost identificaţi pacienţi în cadrul unor companii, cum a fost cazul Arctic Găeşti şi FAN Courier, săptămâna aceasta s-a efectuat anchetă epidemiologică şi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, una dintre cele mai importante unităţi medicale pentru copii din ţară. Cinci angajaţi ai spitalului, asistente medicale şi infirmiere, au fost infectaţi cu coronavirus.

Ce se poate observa din ultimele săptămâni este inconstanţa în ceea ce priveşte numărul de teste realizate zilnic. Astfel, între 13 şi 15 iunie, perioadă care coincide cu zilele sfârşitului de săptămână, când o parte dintre operatori, în special cei privaţi, nu realizează teste, probele anunţate de autorităţi au fost de 8.000 de teste (14 iunie), respective sub 4.000 de teste (15 iunie). Fluctuaţia din numărul de teste s-a văzut şi în rezultate, în 15 iunie, când s-au făcut sub 4.000 de teste, fiind înregistraţi 166 de pacienţi noi, urmând ca numărul să crească substanţial ziua următoare, când au fost aproape 10.000 de probe lucrate. Bilanţul pacienţilor care au murit fiind infectaţi cu noul virus a ajuns la 1.451 de persoane, iar 87.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

În continuare Suceava şi Bucureştiul rămân cele mai afectate zone, cu 6.300 de persoane infectate, aproape o treime din numărul total de pacienţi confirmaţi.