Criza coronavirusului a adus ieşiri de capitaluri şi în aprilie, după declinul din martie. Plasamentele străinilor în titluri de stat au scăzut în aprilie la 18,5%, de la 19,5% în martie. Participaţiile fondurilor de pensii private cresc la 19,7%

Autor: Claudia Medrega 18.06.2020

♦ Expunerea investitorilor străini pe titluri româneşti a scăzut în aprilie la 18,5%, după ce în martie a fost de 19,5%, de la peste 21% în februarie ♦ Participaţiile fondurilor de pensii au crescut în aprilie la 19,7%, depăşind plasamentele străinilor ♦ Băncile au cea mai mare expunere pe titluri, de 47,9% ♦ Tensionarea pieţelor financiare din cauza crizei coronavirusului poate aduce în continuare ieşiri de capitaluri şi reducerea expunerilor străinilor pe titluri de stat.

Intrările de investiţii străine de por­tofoliu pe piaţa titlurilor de stat lo­cale, în lei şi euro, au scăzut la circa 35 mld. lei la sfârşitul primelor patru luni din 2020, pon­derea deţinerilor nerezidenţilor în to­ta­lul portofoliului de datorie publică co­borând la 18,5%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Participaţiile nerezidenţilor au scă­zut în aprilie comparativ cu nivelul din martie, de 19,5%, după ce în februarie erau de 21,2%, iar în ianuarie expu­nerea străinilor pe titluri de stat româneşti era de 19,1%.