Ingeniozitate la cota maximă: Tehnologia din Formula 1 ajută la menţinerea în siguranţă a medicilor în lupta cu coronavirusul. Cum este folosită aceasta

Autori: Cosmin Pirv , Mediafax 18.06.2020

Tehnologia din Formula 1 a fost folosită pentru proiectarea unui nou tip de scut aerosol care va ajuta la îmbunătăţirea tratamentului pacienţilor cu COVID-19 şi la menţinerea siguranţei personalului medical.

„Un nou tip de scut aerosol proiectat de inginerii din Formula 1 pentru îmbunătăţirea tratamentului pacienţilor COVID-19 şi siguranţa personalului clinic a fost aprobat pentru utilizare de către trustul lider NHS. Stuff-ul de la Oxford University Hospitals (OUH) NHS Foundation Trust spun că noua <Oxford Box> ar putea marca o descoperire semnificativă în tratamentul pacienţilor COVID-19 în cadrul celor patru spitale ale sale”, arată un comunicat al Groupe Renault.

Potrivit acestuia, „Oxford Box-ul” inovator a fost dezvoltat de societăţile din reţeaua Silverstone Technology Cluster (STC), incluzându-i pe Dr Cristiana Pace’s, Ambasadorul Cluster-ului Enovation Consultancy Ltd, şi compania de inginerie pentru motorsport şi membru STC, One Group Engineering. De asemenea, roluri semnificative în dezvoltarea acestei inovaţii l-au jucat Renault DP World Formula 1 Team University of Oxford’s Oxford Simulation, Teaching & Research.

Oxford Box-ul are o greutate de doar 7 kg, ceea ce permite dispozitivului să fie realocat rapid în caz de urgenţă, depozitat cu uşurinţă şi sterilizat mai eficient.

„Credem că Oxford Box este cel mai bun scut de aerosoli disponibil. Suntem convinşi că va fi folosit dincolo de pandemia COVID-19. Este unic pentru că este complet pliabil, uşor de depozitat - spaţiul este un lucru preţios în spitale - şi este mult mai uşor de curăţat decât alte dispozitive similare care sunt dezvoltate, ceea ce ajută enorm la controlul infecţiilor. Acestea au fost principalele caracteristici pe care le-am căutat. Adăugă un plus vital de protecţie pentru personalul clinic. Înlăturarea PPE („doffing”) este cel mai riscant moment pentru noi, dar păstrarea aerosolilor în Oxford Box reduce mult contaminarea noastră şi a zonei înconjurătoare”, a declarat Bianca Tingle, consultant anestezist la OUH, care a fost implicată în dezvoltarea noului dispozitiv.

„Am modelat viteza, direcţia şi fluxul de aer aşa cum o facem în F1 şi astfel am putut propune cea mai bună plasare, dimensiune şi formă a cutiei pentru a găsi un nivel de protecţie de aproape 100% pentru tratamentul medicamentos. Modelele au fost dificil de stabilit, dar aplicând principiile pe care le-am urma în dezvoltarea unei maşini, am putut îmbunătăţi protecţia şi dezvoltarea condensului de la luni la săptămâni. F1 îşi dovedeşte încă o dată capacitatea de a-şi aplica gândirea, tehnologia şi procesele în accelerarea ajutorului pe care îl putem oferi celor cu nevoie reală. Sper că acesta va fi încă un instrument în lupta continuă împotriva COVID-19”, a spus Paul Cusdin, Renault DP World F1 Team’s Head of CFD.