ZF Live. Adrian Popa, consultant CFA: Dacă antreprenorii aveau afaceri cu probleme cronice, care s-au agravat acum, este foarte greu ca o bancă să le mai aloce bani

Autori: Robert Manea , Ramona Cornea 22.06.2020

„Băncile merg către clienţii buni şi către clienţii medii care au şanse de îmbunătăţire după această criză. Probabilitatea ca ele să finanţeze ultimii 20% dintre clienţi ca situaţie financiară este destul de nerealistă.“

Adrian Popa, consultant CFA şi fost bancher, afirmă că este normal ca băncile să fie reticente în a acorda finanţare antreprenorilor în această perioadă de criză. Mai mult, dacă afacerile antreprenorilor aveau probleme şi înainte de criză, probleme care acum s-au agravat, probabilitatea ca aceştia să obţină finanţare este foarte mică.

„Băncile sunt mai reticente în a acorda credite. Este normal ca într-o situaţie de criză precum aceasta să crească riscul şi ele să devină mai prudente. Acum majoritatea încearcă să se concentreze pe acest program IMM Invest, dar cu nişte nuanţe. Unele sunt concentrate pe clienţii lor, cei pe care îi cunosc deja. Proba­bilitatea ca ele să finanţeze ultimii 20% dintre clienţi ca situaţie financiară este destul de nerealistă. Dacă ei aveau deja probleme cronice, care s-au agravat acum, este foarte greu ca o bancă să le mai aloce bani“, a spus Adrian Popa în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El spune că băncile finanţează acum clienţii buni şi clienţii medii care au şanse de îmbunătăţire după această criză.

„De aceea cred că guvernul a renunţat la ideea cu certificatul de urgenţă cerut în IMM Invest. Decât să nu finanţeze băncile suficient în economie, atunci hai să le lăsăm lor libertatea de a alege pe cine fi­nanţează, chiar cu riscul de a nu îi finanţa pe cei mai slabi 20% - 30% dintre ei. Dacă scade o industrie care oricum a fost închisă cu 30%, să crească producţia cu 10% şi să compenseze ceva din scăderea eco­nomică, astfel încât lucrurile să nu arate foarte rău la nivel macro­economic, să avem potenţial de re­venire mai rapid“, explică consul­tantul.

IMM Invest poate fi un program bun, crede el, însă mulţi antreprenorii au avut iniţial impresii greşite despre banii pe care i-ar putea obţine prin acest program. IMM Invest trebuie accesat cu multă responsabilitate. „La început, unii antreprenori au avut impresia că vor fi bani neram­bursabili sau că vor fi bani acordaţi fără justifi­care, la libera alegere a antrepre­norului. Nu se întâmplă aşa, creditul trebuie rambursat, dacă faci o in­vestiţie, ea trebuie să fie generatoare de venit, să fie bine fundamentată pentru ca banca să aibă confortul că îşi va recupera banii în viitor, mai ales că majoritatea firmelor au fost zguduite destul de serios de această criză. Programul trebuie accesat cu multă responsabilitate. Dacă investiţiile sunt bune, el poate să genereze efecte bune în economie“, crede Adrian Popa.

Modificările care se aduc acum programului IMM Invest cauzează incertitudine printre antreprenori şi prelungeşte timpul în care fondurile ajung la companii.

„Încă mai au loc modificări ale programului IMM Invest. De exemplu, recent s-a decis să se excludă o decizie privind universalitatea de garanţii. Am înţeles că acum sunt nişte discuţii în Parlament în urma cărora opoziţia să respingă eliminarea acestei condiţii. Toate aceste aspecte care se modifică aduc o anumită incertitudine şi o prelungire a termenului în care se poate răspunde şi concretiza cu acordarea garanţiei şi finanţării în contul clientului. Aplicarea acestui program este puţin birocratică şi nici bancherii nu ştiu de unde să o apuce foarte bine“, concluzionează consul­tantul.