Mihai Căruntu, BRD: Investitorii trebuie să înţeleagă din lecţia crizelor trecute că acţiunile cele mai vulnerabile în perioade de incertitudine sunt cele cu lichiditate mică

Autor: Tibi Oprea 19.06.2020

„Cele mai afectate sunt în general sectoarele unde investiţiile au fost finanţate cu datorii financiare.“

Mihai Căruntu, senior analyst corporate finance în cadrul BRD, spune că în perioade de incertitudine cum este cea pe care o traversăm, cele mai vulnerabile acţiuni sunt cele mai puţin vizibile, cu lichiditate redusă, şi că filosofia investiţiei în acţiuni ar trebui să fie obţinerea unui randament mediu anualizat pe termen lung mai bun decât în cazul instrumentelor cu venit fix, considerate a fi mai puţin riscante.

„Orice investitor trebuie să îşi facă temele şi să înţeleagă că investiţiile în acţiuni implică riscuri substanţial mai mari decât investiţiile într-un fond de obligaţiuni, de exemplu. Mai trebuie să înţeleagă din lecţia crizelor trecute că acţiunile cel mai vulnerabile în momente de incertitudine sunt cele cu lichiditate mică, cele mai puţin vizibile. Monopolurile şi oligo­polurile, companiile care au o profitabilitate stabilă, aş spune că nu sunt plictisitoare, dimpotrivă, la Bursă ar trebui să fie cât mai multe companii monotone în ceea ce priveşte profitabilitatea livrată. Cred că filosofia cu care trebuie să vii la Bursă este să obţii un randament mediu pe următorii cinci-zece ani ceva mai mare decât al instrumentelor cu risc cel mai scăzut, respectiv obligaţiuni, titluri de stat. Dacă un fond de obligaţiuni poate să obţină un randament de 1%-4% pe an, cu acţiuni poţi să obţii un randament mediu anualizat între 5% şi 10%. La cele mai importante acţiuni de la Bursa de la Bucureşti, dacă luăm preţul de IPO, care este de referinţă, preţul actual şi dividendele plătite de când s-au listat, obţinem un randament mediu anualizat între 5% la Electrica şi în jur de 10% în cazul Romgaz şi Transgaz sau 12% la Nuclearelectrica. Făcând o medie ponderată pe cele mai importante acţiuni lichide de la Bursă, am obţinut în jur de 8% randament mediu anualizat, din care mai mult de jumătate vine din dividende. Cel mai important lucru pentru investitori, mai ales pentru cei debu­tanţi sau mai puţin specializaţi, este să înţe­leagă că trebuie să aibă repere de profitab­ilitate corecte. Eu sunt convins că în această criză, sau în orice criză ar veni, pe termen lung nu se distorsionează această valenţă a acţiunilor de a oferi randament mediu peste obligaţiuni“, explică Mihai Căruntu.