Industria din România s-a prăbuşit în aprilie. Sectorul mobilei şi cel al modei au fost printre cele mai afectate

Autor: Răzvan Botea 21.06.2020

 Cristina Bâtlan, Musette: Bătălia cea mai mare a fost să rămânem în viaţă. În aprilie am trimis acasă 550 de oameni ♦ Dorel Simiz, Pandora Prod, producător de textile: Ne aşteptăm la o scădere de 20-30% a producţiei pe tot anul.

Industria a scăzut cu 36% în arpilie 2020 faţă de martie din acelaşi an, însă nu toate sectoarele au fost afectate în egală măsură. Dacă industria extractivă a scăzut cu circa 12%, industria prelucrătoare, care produce cel mai mult pentru export, a scăzut cu 41,5%. În dinamica an/an, producţia din industria prelucrătoare a fost lovită mai puternic: -45%.

Industria pieilor, încălţămintei şi blănurilor a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale producţiei în aprilie: -71% faţă de aprilie 2019. Cristina Bâtlan, fondatoarea Musette, producător şi retailer de încălţăminte, spune că  în aprilie 2019 compania a trecut în şomaj tehnic toţi cei 550 de angajaţi şi vânzările au mai funcţionat doar în online, la o capacitate cuprinsă între 30 şi 35%. „Ţinând cont că noi am fost închişi, a fost o scădere dramatică. Am avut 550 de oameni acasă. Am fost complet închişi. Ne-am revenit cu o parte de activitate în online, însă la o capacitate între 30 şi 35% faţă de perioada anterioară“, a declarat Cristina Bâtlan pentru ZF.