Premierul Ludovic Orban: Dacă transmiterea în comunitate rămâne semnificativă vom prelungi starea de alertă

Autor: Cosmin Pirv 20.06.2020

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Suceava, că dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Suceava, că cea mai bună modalitate de a limita răspândirea COVID-19 este ca românii să respecte regulile stabilite de autorităţi.

„Nu i-aş spune val doi, am putea vorbi de un val doi dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate, ceea ce nu s-a întâmplat. Noi am luat gradual măsuri de relaxare, la interval de 15 zile, le-am dispus pe baza unor analize, evaluări care au fost făcute de specialişti, care au analizat riscul epidemiologic aferent fiecărei activităţi pentru care noi am ridicat gradual restricţiile. Sigur că a crescut interacţiunea între oameni, sigur că numărul de contacte este mai mare, atât timp cât s-au deschis terasele, s-au deschis mall-uri, s-au deschis spaţii comerciale, oamenii se întâlnesc mult mai des şi există într-adevăr o creştere pe care o urmărim cu mare atenţie, iar cea mai bună modalitate de a o stăpâni este ca românii să respecte regulile pe care le-am stabilit”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, starea de alertă ar putea fi prelngită, dacă transmiterea în comunitate a virusului rămâne semnificativă.

„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, analizăm ce se va întâmpla în cadrul acestor 30 de zile, dacă rămâne cu transmitere în comunitate semnificativă vom prelungi starea de alertă, dacă nu, nu”, a mai spus premierul.