Ministrul Muncii Violeta Alexandru: Cei mai afectaţi de impozitarea pensiilor sunt magistraţii

Autor: Laura Buciu 20.06.2020

Magistraţii sunt cei mai afectaţi de legea impozitării pensiilor speciale, urmaţi de cei din sistemul aeronautic civil şi cei care au lucrat în Curtea de Conturi,  declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, sâmbătă, la România TV că 25% din pensia celor care încasează acum pensii speciale se bazează pe contributivitate, iar restul este din bugetul de stat.

„Singura excepţie pe care o văd în această privinţă este pensia militarilor, care are un istoric al ei, într-adevăr, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte şi care în mod evident trebuie să fie exceptată de la orice discuţie pe care o facem în general cu privire la pensiile speciale. Eu rămân la părerea că aceasta este singura categorie. Sigur, Parlamentul este suveran, dar este singura categorie care trebuie exceptată”, a spus Alexandru.

Aplicarea legii când ea va fi promulgată va duce la impozitarea uzuală de 10% pentru tot ce depăşeşte 2.000 RON, iar pentru diferenţă, atâta vreme cât sare de 7.000 RON se va aplica procentul de 85%.

„Cei mai afectaţi vor fi cu siguranţă magistraţii, judecătorii şi procurorii. Aici pensiile se duc şi la 19.000 RON. Eu nu judec, e uşor să comentezi fără să ţii cont de incompatibilităţile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON”, a mai spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că în sistemul public de pensii, pensia pe care o poate vedem în sistem ca fiind pe bază de contributivitate este undeva de maxim 8.000 - 8.500 RON.

„Acesteia dacă i se aplică procentul de 85% la diferenţa dintre 7,000 şi 8.000 sau 8.500... n-ar fi foarte rău. Problema se pune într-adevăr la aceste categorii care au avut după părerea mea acces la decizii cu instrumentele specifice campaniilor de convingere a decidenţilor şi care au beneficiat de legi speciale, dar care, repet, nu se bazează pe criteriul contributivităţii aşa cum ar fi normal”, a afirmat ministrul Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului, pensiile speciale în sine nu reprezintă, totuşi, un procent major din tot bugetul anual pentru pensii. Este vorba de 1,3 miliarde din cele 82 de miliarde, însă, spune Alexandru, „trebuie să primeze principiul corectitudinii: (...) primeşti pensie pentru cât contribui, altminteri este injust pentru cei cărora le ceri să continue să lucreze”.