Ciudatele ziceri ale statisticilor. Deşi România are un PIB/capita de 9.000 de euro, iar Grecia de 18.000 de euro, statisticile susţin că românii o duc mai bine ca grecii

Autor: Răzvan Botea 22.06.2020

Analiştii economici: Grecia vine după o perioadă grea de recesiune, iar România a avansat din punctul de vedere al PIB/capita, însă o creştere cu dezechilibre s-ar putea să fie decontată mai târziu.

PIB-ul pe cap de locuitor în România la paritatea puterii de cumpărare a depăşit nivelul Greciei din punctul de vedere al convergenţei către media europeană. Astfel, PIB-ul per capita în România s-a situat la 69% din media europeană, în vreme ce Grecia a fost la 68% din media Uniunii Europene la finalul lui 2019, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Analiştii economici consultaţi de ZF explică evoluţia prin faptul că Grecia vine după o perioadă mai lungă de recesiune. În aceeaşi vreme, PIB/capita în România a crescut.

„Grecia vine după o perioadă economică foarte grea. Ei au avut o recesiune foarte lungă în precedenta criză. Noi am avut o ascensiune rapidă în ultimii ani şi ei au fost într-o contracţie puternică. Să vedem şi după criza aceasta cum se păstrează clasamentul. Ar trebui să fie o lecţie şi pentru noi. Convergenţa reală trebuie să fie rapidă, dar şi sustenabilă. Dacă creşti prea repede cu dezechilibre, rişti să faci paşi înapoi la un moment dat“, a declarat pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.