Evaluarea Naţională 2020. Rezultatele se afişează mâine, însă vor fi anonimizate pentru a respecta legislaţia europeană

Autor: Ramona Cornea 21.06.2020

Rezultatele înregistrate de elevii care au susţinut Evaluarea Naţională vor fi afişate mâine, însă în un format anonimizat, adică fără numele şi prenumele candidatului, ci doar codul unic al elevului şi nota primită. Listele afişate în centrele de examen şi pe site-ul evaluare.edu.ro vor conţine codul unic al candidatului, şcoala de provenienţă, rezultatele probelor examenului şi media, conform Ministerului Educaţiei.

Anul acesta este pentru prima dată când se afişează rezultatele astfel, după o solicitate a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi pe baza prevederilor art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - RGPD).

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Admiterea la liceu a elevilor care au susţinut anul acesta Evaluarea Naţională nu va fi perturbată în vreun fel de sistemul anonimizat de afişare a rezultatelor. Deşi numele candidaţilor nu vor fi afişate, mediile cu care au intrat în liceul pe care l-au ales vor fi publice, astfel că ultima medie cu care s-a intrat la liceul respectiv va fi publică, la fel ca în anii precedenţi.

La Evaluarea Naţională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul Bucureşti, conform situaţiei centralizate de către Ministerul Educaţiei.