Pe 25 iunie, statul român este chemat de Hidroelectrica să aprobe ceea ce ar putea fi cea mai mare tranzacţie din energie din ultimii ani: achiziţia CEZ

Autor: Liviu Popescu 22.06.2020

Pe 25 iunie 2020, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, a convocat cei doi acţionari - Statul român cu 80% şi Fondul Proprietatea pentru a aproba oferta angajantă, deci cu preţul pe masă, pentru achiziţionarea activelor CEZ România.

Astfel, dacă statul român, acţionar majoritar al companiei îşi va da acordul, atunci Hidroelectrica ar putea încheia una dintre cele mai mari tranzacţii de energie din ultimii ani, arată datele agregate de Ziarul Financiar. Potrivit unor informaţii din piaţă, tranzacţia prin care CEZ vinde activele din România, se ridică la circa 1 miliard de euro.

“Aprobarea întocmirii şi depunerii de oferte angajante a Hidroelectrica, singura pentru întreg permietrul tranzacţiei sau în consorţiu, la termenul solicitat de CEZ, în cadrul procesului de vânzare (M&A) a grupului CEZ România, condiţionată de aprobarea ulterioară a acesteia de către Adunarea Generală a Acţionarilor”, se arată în convocatorul Hidroelectrica.

Compania solicită de asemenea şi aprobarea unui credit pentru achiziţii în vederea diversificării portofoliului. La sfârşitul lunii martie 2020 poziţia netă de lichidităţi a Hidroelectrica era de 2,34 miliarde lei.

La începutul lunii iunie, Electrica (EL), companie la care statul are 48,8% a anunţat căntenţionează ca în consorţiu cu Hidroelectrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) să achiziţioneze active ale CEZ România.

CEZ vrea să iasă din România pentru a se concentra pe dezvoltarea în Cehia a unor centrale nucleare.

Grupul din energie CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia. Cehii sunt prezenţi pe piaţa românească din 2005, când au preluat distribuţia de energie electrică Electrica Oltenia SA.

CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântanele, Cogealac şi Gradina, o investiţie de 1,1 miliarde de euro. Cele 240 de turbine eoliene deţinute de grupul CEZ au fost puse în funcţiune la sfârşitul anului 2012, la patru ani de la debutul lucrărilor.

La jumătatea lunii iunie, Hidroelectrica a primit aprobarea acţionarilor pentru proiectul de investiţii cerut de Ministerul Energiei pentru relansarea economiei după Covid-19. Cei doi acţionari au aprobat ieri un proiect de investiţii de 26 de miliarde de lei pentru următorii cinci ani care prevede de asemenea şi diversificarea obiectului de activitate al Hidroelectrica, respectiv pe lângă producţia de energie hidroelectrică şi producţia eoliană.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a încheiat T1/2020 cu afaceri de 848 milioane de lei, în scădere cu 14,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, şi cu un profit net de 430 milioane de lei, minus 13,6%, potrivit raportului trimestrial al Fondului Proprietatea, acţionar minoritar.

 ​