Guvernul anunţă din nou planul de redresare economică: 3,1 mld. euro din bani europeni în granturi pentru firme

Autor: Răzvan Botea 24.06.2020

Analiştii economici: Finanţarea ieşirii din criză din bani europeni este cea mai bună soluţie, însă aşteptăm să vedem lucruri concrete şi cum va evolua situaţia.

Premierul Ludovic Orban a anunţat la începutul acestei săptămâni că, în cadrul întrunirii liderilor liberali, a fost pus în discuţie planul de redresare economică pentru România. Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş a detaliat pentru publicaţia G4Media acest plan: 3,1 mld. euro în granturi pen­tru companii din domeniul HoReCa, granturi pentru investiţii în sectoarele afectate de criză, granuri pentru com­paniile care angajează studenţi sau granturi pentru investiţii cu impact major.

Analiştii economici consultaţi de ZF sunt de părere că finanţarea ieşirii din criză prin investiţii cu ajutorul fondurilor europene reprezintă cea mai bu­nă soluţie. Bugetul de stat a intrat în criză deja la strâmtoare, iar creşterea cheltuielilor concomitent cu scăderea veni­turilor au aruncat în aer deficitul bugetar.

„Cred că atragerea de bani europeni este o soluţie, în condiţiile în care spaţiul fiscal este foarte mic. Bani de la buget sunt destul de puţini. Au fost perioade în care am atras din fonduri UE cât am avut disponibil, în altele nu am atras deloc fonduri europene. Cred că putem atrage aceste fonduri, este adevărat, trebuie un efort”, a declarat pentru ZF Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA, asociaţia analiştilor financiari.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a spus pentru ZF că măsura granturilor (fondurilor europene nerambursabile – n. red.) este cea mai potrivită soluţie.

„Fără îndoială pentru domeniile cele mai grav afectate probabil că soluţia granturilor este cea mai potrivită pentru că ei au o pierdere de venituri ce nu mai poate fi recuperată. Faptul că încercăm să mobilizăm surse europene este un lucru lăudabil. Noi trebuie să ne concentrăm toate eforturile să profităm de aceste oportunităţi.”

Toate previziunile analiştilor financiari şi ale instituţiilor internaţionale arată un deficit bugetar de peste 7% din PIB pentru anul 2020. În aceste condiţii, spaţiul fiscal al bugetului este foarte redus pentru ca guvernul să vină cu măsuri de susţinere a mediului privat, iar fondurile europene rămân cea mai bună soluţie, este de părere Aurelian Dochia, analist economic.

„Probabil că dacă nu am avea astfel de fonduri europene nici nu am putea să finanţăm din buget. Ştim bine că bugetul se află la limita. Deficitul din acest an ar putea trece de 7%, dar oricum deficitul nu are prea mare spaţiu de manevră ca să aplice astfel de programe ample şi fondurile europene sunt bine-venite”, a spus Aurelian Dochia.

Guvernul a anunţat prima dată o parte din măsurile planului de relansare economică la începutul lunii mai. Printre măsurile anunţate se numără un program de susţinere a companiilor mari, similar IMM Invest, subvenţionarea plăţii salariilor pentru persoanele care sunt reangajate, înfiinţarea unui fond de investiţii suveran.

Cu toate acestea, măsurile au rămas doar la nivel declarativ. Până în acest moment nu au fost puse în aplicare sau detaliate măsurile care fac parte din planul de relansare economică.

Potrivit sursei citate, planul de redresare economică din bani europeni presupune granturi pentru firmele din HoReCa, granturi pentru investiţii de până la 200.000 de euro în domeniile cele mai efectate de criză, granturi de investiţii „cu impact semnificativ” – 2 până la 6 mil. euro.

De asemenea, s-ar oferi granturi companiilor care creează locuri de muncă pentru studenţi, granturi pentru investiţii în medul rural şi bani europeni pentru digitalizarea IMM-urilor.