Preţul aurului a explodat din nou, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, în timp ce bursele europene şi cele asiatice s-au prăbuşit

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 24.06.2020

Preţul aurului a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, în timp ce bursele europene şi cele asiatice s-au prăbuşit, investitorii reacţionând la temerile legate de creşterea numărului de cazuri de coronavirus, relatează Reuters. 

Mai multe state americane au înregistrat un număr record de infecţii iar decesele din America Latină au trecut de 100.000. New York Times a raportat că Uniunea Europeană este pregătită să împiedice accesul călătorilor americani din cauza creşterii cazurilor de COVID.

În plus, economistul şef al Băncii Centrale Europene Philip Lane a avertizat că economia zonei euro va avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera din criza indusă de pandemie iar o serie de date apărute în ultimele zile nu aduc semnale pozitive pentru redresare.

Statele Unite iau în considerare tarifele vamale majorate pentru mărfuri în valore de 3,1 miliarde de dolari din Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania.

Toată aceasta şi scăderea recentă a dolarului, împreună cu llichidităţile ieftine oferite de băncile centrale, au ajutat aurul să câştige 0,6%, până la 1.777,53 dolari pe uncie, apropiindu-se de nivelul din octombrie 2012, de 1.779,06 dolari uncia.

Stocurile globale au scăzut cu 0,4%, după ce au crescut cu peste 40% faţă de minimele din martie.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,6%, îndreptându-se spre cea mai slabă zi din aproape trei săptămâni.

Preţurile petrolului au scăzut, stocurile fiind la un nivel record. Brent a scăzut cu 1% ,la 42,20 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,4%, până la 39,81 dolari pe baril.