Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor şi a alocaţiilor: Realitatea e că resursele sunt limitate

Autori: Laura Buciu , Mediafax 24.06.2020

Există posibilitatea majorării graduale a alocaţiilor, a declarat, miercuri premierul Ludovic Orban. În privinţa pensiilor, nu s-a luat o decizie finală, însă „realiattea este că resursele financiare sunt limitate”.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre majorarea pensiilor, premierul Ludovic Orban a spus, miercuri, că discuţia a vizat programul economic, iar în privinţa pensiilor încă nu a fost luată o decizie.

„Nu am discutat. Am discutat despre programul economic. (...) Ministerul Finanţelor trebuie să prezintă raportul asupra stării economiei şi bugetului. De asemenea, Comisia de prognoză trebuie să realizeze prognoza pentru evoluţia economiei în perioada următoare, pe baza datelor economice. Evident, urmărim şi toate analizele şi prognozele care sunt făcute de Comisia Europeană sau de alte instituţii precum Banca Mondială privitoare la evoluţia economiei româneşti şi economiei europene. În funcţie de asta, vom lua o decizie. Cum vom lua o decizie, o vom face publică”, a spus Orban.

Întrebat, în continuare, dacă există varianta creşterii cu doar 10% a alocaţiilor, premierul a spus că există această variantă, precum şi varianta de a creşte, „dar de a creşte progresiv”.

„Realitatea este că resursele financiare sunt limitate şi aceste resurse financiare trebuie utilizate cu foarte multă atenţie, pentru că obiectivul nostru fundamental este acela de a relua creşterea economică, de a susţine un ritm extrem de important de investiţii publice şi investiţii private, de a creşte exporturile, astfel încât să asigurăm un suport economic suficient de solid, pentru ca să putem creşte în mod real veniturile populaţiei”, a mai spus premierul.