NN Pensii: Acţiunile Wirecard nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II lla începutul lunii mai şi evoluţia recentă a preţului acestei acţiuni nu a afectat sumele din conturile participanţilor

Autor: Roxana Rosu 25.06.2020

NN Pensii, cel mai mare administrator din Pilonul II dintre cei şapte activi în România, a anunţat astăzi, în contextul informaţiilor legate de situaţia procesatorului german de plăţi electronice Wirecard, că acţiunile acestei firme nu se mai aflau în portofoliul fondului la începutul lunii mai, iar evoluţia recentă a preţului acestei acţiuni nu a afectat sumele din conturile participanţilor români.

”Performanţa unui fond de pensii trebuie analizată în ansamblul portofoliului şi pe o perioadă relevantă, pensiile private fiind un instrument de economisire pe termen lung”.

NN Pensii nu precizează în comunicat şi nici nu a răspuns intrebărilor ZF referitoare la pierderea înregistrată prin investiţia in aceste acţiuni. 

Ziarul Financiar a scris în ultimele zile despre investiţia NN Pensii, care administrează banii de pensie a peste 2 milioane de români, în acţiunile Wirecard, cea mai mare fraudă din Germania, cu un CEO arestat şi 2 miliarde de euro lipsă. 

La finele lunii decembrie 2019, investiţia în Wirecard, companie prezentă cu un birou în România, reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului de pensii.

”Principiile noastre de investiţii sunt aliniate cu profilul de risc specific fondurilor de pensii, iar pentru plasamentele în acţiuni urmărim inclusiv diversificarea geografică şi sectorială, care asigură distribuţia riscului la nivelul portofoliului”.

NN Pensii a spus că monitorizează constant evoluţia pieţelor financiare şi a companiilor în care deţine acţiuni, evaluând fiecare companie pe baza unui set de indicatori financiari şi non-financiari.

La 31 decembrie 2019, aproximativ 75% din portofoliul de acţiuni era investit în companii româneşti. Investiţiile pe bursele externe asigură respectarea principiilor de diversificare şi sunt determinate şi de constrângerile de lichiditate existente pe Bursa de Valori de la Bucureşti.

Plasamentele în acţiuni, care reprezintă aproximativ un sfert din totalul activelor administrate, sunt principalul element care a determinat randamente medii anuale cu aproximativ 5 puncte procentuale peste inflaţie de la lansare până în prezent, potrivit calculelor NN.

”Ca parte a strategiei de investiţii pe bursele externe, urmărim sectoare economice cu potenţial semnificativ de creştere, care nu sunt reprezentate la bursa locală. De asemenea, expunerea pe fiecare emitent străin este limitată ca pondere în portofoliu, ceea ce, implicit, determină un impact redus al volatilităţii respectivei acţiuni”.

Potrivit NN Pensii, decizia de a investi în Wirecard a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România şi a reflectat principiile legate de randamente.

NN Pensii a cumpărat peste 200.000 de acţiuni Wirecard, iar la finalul lui 2019 valoarea investiţiei era de 130 milioane de lei, fiind cea mai mare expunere externă.

Procesatorul de plăţi este în mijlocul unui scandal de fraudă în Germania după ce a scos la iveală nereguli contabile care arată că lipsesc 1,9 miliarde de euro din bilanţul companiei. Wirecard a declarat în legătură cu sumele lipsă că este posibil ca acestea să nu fi existat niciodată.

Markus Braun, fost CEO al procesatorului, a fost eliberat miercuri din custodia poliţiei germane, în contextul în care acesta a fost arestat în baza unor acuzaţii de manipulare a registrelor contabile şi a veniturilor companiei.