26 iunie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

Autor: Catalin Paduraru 25.06.2020

În 2020 A.D. apare, oficial, Institutul Vinului.

Este un institut independent, fără nici o legătură cu statul sau cu organizaţiile asociative din domeniu (de breaslă sau patronale), fondat de Asociaţia VINARIUM.

Institutul preia toate temele de studiu şi proiectele amorsate de colectivul VINARIUM (ONG), funcţionând juridic în cadrul acesteia.

Ca nucleu de cercetare interdisciplinară - The Wine Institute, L’Institut du Vin – VINARIUM, are un ecart al cercetării cuprins între istoria (reală) a viticulturii şi tehnologiile avansate (AI, AR, VR).

Un deziderat major este acela de a unifica eforturi, teorii şi exerciţii (cele parcurse şi cele care se proiectează în viitor) şi de a livra atât iubitorilor de vin cât şi industriei (inclusiv mediului academic dedicat) - formule de înţelegere şi de lucru fundamentate, experimentate şi validate ştiinţific. Aşa cum am spus, postulările au la bază experienţa extrasă din mai multe domenii de cercetare, Institutul asumându-şi rolul de integrator dar şi de starter pentru abordări avangardiste. Antropologia, sociologia, economia, horticultura, istoria, chimia, tehnologia informaţiei (cu toate extensiile sale), arta, sunt deja structura de rezistenţă a mai multor proiecte finalizate sau aflate în lucru.

Finanţarea Institutului se face prin realizarea unor platforme cu vizibilitate din care entităţile comerciale private culeg -printr-un schimb onest- rezultate care să conteze în consolidarea poziţiei de piaţă, implicit a performanţei financiare a acestora.

Cărţi, evenimente (cum este şi International Wine Contest), emisiuni radio şi TV, sunt „vehicule” care poartă (sau vor purta) amprenta VINARIUM, cu intenţia declarată de a atrage fonduri pentru cercetarea care – deocamdată - nu poate deveni atât de atractivă pentru public încât acesta să îi acorde sprijinul direct. Autofinanţare.

Cum vă puteţi implica Dvs.? Făcându-vă Dvs. înşivă bine şi plăcere: alegeţi-vă vinurile (muncite) care poartă pe sticle medalia VINARIUM 2020, cumpăraţi o carte care să vă inspire (acum Războaiele Vinului; în curând, Ocolul Pământului în 80 de vinuri), fiţi cu ochii pe informaţiile afişate pe un noul site care (vi) se pregăteşte www.vinarium.vin (in lucru).

Până atunci, bucuraţi-vă de vinurile care ies astăzi, în aplauze, în faţa Dvs.:

 

1. NICAFOR EXPERT (Crama Lebăda Neagră), Egreta Ediţie Limitată - Fetească Neagră 2019 - Premiul FIJEV (alături de Balla Geza, STONEWINE 2017 – Fetească Neagră, Cabernet Franc )

Există părerea (pe care am acceptat-o şi eu în trecut) că vinurile care „urmăresc” premiile trebuie să fie neapărat foarte pline (extract sec mare), să cocheteze cu note jammy şi, bineînţeles, să se bizuie pe un nivel ridicat de alcool.

Poate că, statistic, vinurile cu „reţeta” de mai sus au succes. Egreta Fetească Neagră demonstrează că întotdeauna apare ceva din afara acestei reţete, că orice variabilă (din „n”) schimbă profilul „standard” şi, cu toate acestea, experţii acordă aur binemeritat diversităţii.

E firesc, Pe aripile vântului, deşi a luat Oscaruri la greu, nu ar fi putut fi clonat, multiplicat, astfel încât doar acest gen de film să ia statueta Academiei. (Bine, acum i-o retrag vremurile.) Pe aripile vântului, cu „landscape”-uri largi şi apusuri spectaculoase, cu detalii vestimentare, de mobilier, de coafură, minuţios elaborate, nu seamănă deloc cu Zbor deasupra unui cuib de cuci. Şi totuşi, au Oscar, amândouă. Sunt filme foarte bune. Aceeaşi diversitate se manifestă şi la vin.

Nu există – cu adevărat - formula magică. Egreta stă bine la alcool (trece de 14%) şi da, fructele sunt coapte-coapte. Dar, pe ansamblu, e un vin direct şi are nu pretinsa ţinută universal valabilă pentru premiu, una care, s-ar putea crede, poate „îmbrăca” orice vin, ci, ferm şi elegant, afişează croiul costumului de comandă.

Cade bine, e comod, atrage privirea şi pune în valoare purtătorul dar şi anturajul. În cazul nostru – prietenii care vor sta la masă cu acest vin.

Vinurile Cramei Lebăda Neagră le găsiţi la Wine Territory, detalii aici. Feteasca Neagră 2019 Egreta Ediţie Limitată disponibilă din 15 iulie.

2. Gitana Winery, Lupi Rezeva 2016 – Premiul VINOFED

Au fost câţiva comentatori nedumeriţi de performanţa celor de la Gitana. De asta sunt bune concursurile adevărate. Pentru lămuriri.

Vă familiarizez puţin cu ceea ce vede degustătorul într-un concurs pe fişa de evaluare: un număr de concurs, clasa OIV (roşu sec, de pildă) şi... anul de recoltă.

În faţa unui 2016 care încă mai păstrează fruct, care stă în echilibru (fără ca toate taninurile să fie potolite), care are o semnătură aparte (pe deasupra şi puternică), care poate fi plasat în categoria unor americane sau frantuzeşti de top, juratul punctează: vizual- foarte bine, olfactiv (cu toate secvenţele) – foarte bine, gustativ foarte bine. Rezultatul? Un scor mare!

Să zicem că un jurat a fost prea entuziast. Nota lui, ca extremă, „zboară”. Eliminându-se şi extrema dată de un jurat prea exigent (să zicem că l-a deranjat alcoolul) - rămane un trunchi de note foarte mari care face ca vinul să ia, pe lângă aur, iată, şi premiul Federaţiei.

OIV, VINOFED, FIJEV, MW, ADAR, WSET – cultivă acelaşi set de valori. Mai devreme sau mai târziu orice iubitor (cultivat) de vinuri ajunge să adere la ele.

Cititorii rubricii noastre nu cred că au nevoie de matur(iz)area timpului.

Asamblajul Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, e adevarat, ajută la saltul cognitiv-senzorial.

Îl găsiţi pe www.vindor.ro , aici.

3. JIDVEI, Eiswein – Traminer 2018 – Marea Medalie de Aur VINARIUM 2020

E o bucurie când un vin românesc obţine Marea Medalie de Aur!

Imediat după jurizare şi validare se aude: Great Gold, Great Gold, Grande Medaille d’Or! Probabil că nu ştiţi (dar de asta sunt şi eu pe aici), după acordarea unui punctaj de Mare Medalie de Aur, cu toate că juraţii nu ştiu provenienţa vinului, se aplaudă. Celelalte comisii se uită cu invidie (colegială) şi, de obicei, se păstrează vinul în pahare pentru a fi împărtăşit (!) la pauză cu ceilalţi colegi.

Eiswein Jidvei a luat aplauze pentru expresia pură a strugurelui copt, pentru atingerea tandră în palat a unor magice baghete cu miere de tei şi de salcâm, pere „minune” (dacă ar exista), dulceaţă de lămâi cu puţin trandafir (dacă s-o face), pentru mix-ul de fructe uscate şi arome tropicale proaspete. Risc, pentru cei foarte, foarte atenţi şi puţină tămâie.

Oricine, oricând, (de) oriunde, în orice context, degustând acest aur lichid, va rămâne emoţionat. Şi, dacă nu se (auto)cenzurează, va lăsa să se ridice în aer sincerul necuvânt: WOW!

Pe site-ul producatorului www.jidvei.ro îl găsiţi aici.

 

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 aici.