Cazul Wirecard: Ce răspund ASF şi NN Pensii cu privire la investiţia la această companie

Autor: Tibi Oprea 26.06.2020

♦ Procesatorul de plăţi electronice a anunţat joi că a depus cererea de intrare în insolvenţă, la doar câteva zile după ce a dezvăluit lipsa a 1,9 mld. euro din bilanţurile contabile ♦ Acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare la preţul de 10,7 euro, faţă de 104 euro pe unitate miercurea trecută ♦ Ulterior, acestea au revenit la tranzacţionare la sub 4 euro.

NN Pensii a transmis ieri că a vândut acţiunile Wirecard la începutul lunii mai, cel mai pro­babil când auditul KPMG nu a reuşit să com­bată acuzaţiile ziariştilor de la Financial Times cu privire la o posibilă fraudă la procesatorul de plăţi. 

NN Pensii spune că prăbuşirea din ulti­mele şedinţe ale acţiunii Wirecard nu a afectat cele 2 milioane de participanţi ai fondului.

Pe de altă parte, Autoritatea de Suprave­ghere Financiară a transmis către ZF că investiţia NN Pensii la Wirecard îndeplinea cerinţele legale şi a fost una nesemnificativă, mai puţin de 1% din active, şi că orice investiţie este însoţită de risc. NN Pensii şi suprave­ghe­torul pieţei de capital din România nu men­ţionează care sunt pierderea sau câştigul investi­ţiei, menţionând că nu sunt obligaţi de prevederile legale.