Saga Wirecard continuă: EY nu a cerut timp de 3 ani informaţii de la o bancă din Singapore la care compania germană susţinea că avea până la 1 mld. euro

Autor: Tibi Oprea 26.06.2020

Managerul de audit EY nu a cerut timp de trei ani informaţii financiare cruciale de la o bancă din Singapore la care Wirecard susţinea că deţine până la 1 miliard de euro cash, o procedură de rutină despre care Financial Times scrie că ar fi putut descoperi frauda contabilă de la grupul german de plăţi.

Ernst & Young, una dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă, care a auditat Wirecard timp de 10 ani, nu a verificat direct la banca OCBC Bank din Singapore dacă procesatorul de plăţi într-adevăr avea aceste sume în conturi în auditele din anii 2016-2018, potrivit unor persoane apropiate situaţiei care au declarat pentru FT. În schimb, EY s-ar fi bazat pe documente şi capturi de ecran furnizate de o terţă parte şi Wirecard în sine.

Wirecard a anunţat joi că a depus cererea de intrare în insolvenţă, la doar câteva zile după ce a dezvăluit că 1,9 miliarde de euro lipsesc din bilanţurile contabile şi la doar două zile după reţinerea fostului CEO pentru suspiciunea de fraudă contabilă şi ulterior eliberarea acestuia după plata cauţiunii de 5 milioane de euro.