ZF/Orange Tech Day. Reţeaua LoRaWAN dezvoltată de Orange Business Services oferă un consum redus de energie pentru echipamentele conectate inclusiv în zone greu accesibile

Autor: Adrian Seceleanu 29.06.2020

„Dacă ne-am întoarce cu câţiva ani în urmă, nu am avea capacitatea tehnologică de a instala sisteme de monitorizare a calităţii aerului la rezoluţia la care o facem acum în Iaşi folosind reţeaua LoRaWAN.“

Reţelele de comunicaţii mobile de tip LoRaWAN sunt esenţiale pentru proiectele de tip smart city pentru că au un consum redus de energie şi pot fi instalate şi în locuri foarte greu accesibile, făcând astfel posibile proiecte precum cel de monitorizare a calităţii aerului din Iaşi.

„Reţeaua LoRaWAN este un protocol de emisii radio destinat obiectelor inteligente, autonome. LoRaWAN vizează cerinţele cheie ale IoT / internetul lucrurilor, cum ar fi comunicarea bidirecţională, securitate completă, mobilitatea, serviciile de localizare. În esenţă arhitectura reţelei LoRaWAN este similară cu cea a reţelelor celulare. Avem una sau mai multe staţii de bază care asigură conectivitatea directă de la dispozitivele instalate în teren către backhaul şi apoi în cloud unde datele sunt stocate şi pregătite pentru a fi accesate şi ulterior prelucrate“, a explicat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Mircea Văitiş - IoT sales manager în cadrul Orange Business Services. „Prin intermediul reţelelor de tip low power se pot conecta senzori, dispozitive, şi se pot accesa o serie întreagă de aplicaţii care necesită un volum mic de trafic de date. În aceste cazuri ar fi ineficient să utilizăm conectivitatea clasică celulară de tip 2G, 3G etc. Reţelele LoRaWAN funcţionează în Europa într-o bandă liberă de 868 MHz. Această bandă oferă câteva avantaje: în primul rând cu o singură staţie poţi acoperi o suprafaţă foarte mare, vorbim de ordinul kilometrilor. Reţeaua de tip LoRaWAN asigură un consum redus de energie pentru echipamentele conectate şi un alt avantaj este că ea poate fi instalată şi utilizată în locuri greu accesibile unde în momentul de faţă nu avem semnal GSM clasic“, a adăugat Văitiş.

„LoRaWAN este o reţea care se potriveşte ca o mănuşă pe tot ceea ce înseamnă senzori pentru că avem capacitatea de a transmite date practic din orice locaţie din care trebuie să facem o anumită măsurătoare - dispozitivele care folosesc LoRaWAN pot în acelaşti timp să fie consumatoare de energie foarte puţină şi acesta este un lucru foarte important, pentru că vorbim de nişte sisteme automate, nişte sisteme care la fel ca senzorii uRADMonitor trebuie să fie instalaţi undeva unde nu mai avem acces timp de luni de zile sau ani de zile ei trebuie să funcţioneze fără oprire. Atunci LoRaWAN ne ajută pentru că putem acei senzori să îi punem în locaţii foarte izolate şi în acelaşi timp putem să rezolvăm foarte uşor şi cerinţele legate de consumul de energie electrică - prin panouri solare, baterii şamd“, a completat Radu Motişan, fondator al companiei uRADMonitor, care a dezvoltat proiectul de monitorizare a calităţii aerului din Iaşi, care a fost de asemenea invitat în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

Reţelele LoRaWAN deschid o serie întreagă de oportunităţi pentru companii şi administraţii, după cum o arată şi proiectul din Iaşi, a adăugat Motişan. „Poate ar spune cineva ce mare lucru că apare încă o reţea radio? Ce mare lucru că transmitem datele puţin altfel? Ei nu este chiar aşa - dacă ne-am întoarce cu câţiva ani în urmă nu am avea capacitatea tehnologică de a instala sisteme de monitorizare a calităţii aerului la rezoluţia la care o facem acum în Iaşi. Practic putem să punem pe hartă fiecare stradă, fiecare cartier pentru că acum avem acoperirea de date. Avem senzori pentru că evoluţia a fost şi pe partea aceasa de senzoristică. În acelaşi timp avem capacitatea de a transmite aceste date. Lucrurile acestea nu existau mai de mult. Practic cine ar fi vrut să facă un produs în această nişă de piaţă ar fi avut de rezolvat dificultăţi destul de mari. Ce ar fi dacă pentru fiecare sistem pe care trebuie să îl instalăm să funcţioneze în mod automat ar trebui să tragem un cablu de reţea?

Sau ce ar fi dacă am avea nevoie de o infrastructură foarte complicată sau una care necesită o cantitate mare de energie cum sunt reţelele tradiţionale mobile. Acum beneficiem din plin de progresele acestea pe partea tehnologică şi un proiect precum cel de monitorizare a calităţii aerului din Iaşi devine posibil. Practic tehnologia ne-a adus aici şi într-un final vom beneficia de un rezultat din partea mai multor senzori, mai multor date, care ne vor oferi un confort într-un stil de viaţă modern“.

Cu această reţea de senzori, locuitorii din Iaşi pot alege ce zone să evite sau pe unde pot să se plimbe în condiţii de siguranţă. „Anterior aveam informaţii de la nivelul unui oraş de la o staţie meteo şi puteam să ştim tenmperatura, acum având o tehnologie de date putem împânzi oraşul cu senzori de calitate a aerului şi putem să ştim şi acest lucruri când decidem poate pe unde vrem să ne plimbăm copiii, sau dacă avem probleme de respiraţie precum astmul de exemplu să vedem cum putem să prevenim astfel de lucruri“.

ZF Tech Day este un proiect lansat de Ziarul Financiar, liderul presei de business din România, alături de Orange, liderul pieţei locale de telecom, concretizat printr-o emisiune săptămânală care are ambiţia de a deveni un ghid de referinţă pentru companii şi instituţii în demersurile lor de a se folosi de tehnologie pentru a funcţiona mai eficient şi mai rapid, pentru a-şi servi mai bine clienţii şi pentru a colabora mai simplu.

Radu Motişan - fondator al uRADMonitor: LoRaWAN ne ajută pentru că putem acei senzori să îi punem în locaţii foarte izolate şi în acelaşi timp putem să rezolvăm foarte uşor şi cerinţele legate de consumul de energie