Situaţia bugetului general consolidat a rămas dezolantă şi în luna mai: venituri în scădere cu 12% şi cheltuieli în creştere cu 21%

Autor: Iulian Anghel 04.07.2020

♦ Luna mai nu a adus nimic bun pentru bugetul consolidat al statului ♦ Despre luna aprilie, economiştii au spus că va fi cea mai grea din acest an l Însă luna mai nu a adus nicio limpezire ♦ Dacă, în aprilie, faţă de aprilie 2019, veniturile scădeau cu 15%, iar cheltuielile creşteau cu aproape 12%, în mai, faţă de mai 2019, veniturile au scăzut cu 12%, iar cheltuielile s-au adâncit cu 21%.

Astfel că deficitul de 8,8 mld. lei înregistrat în aprilie a prins aripi în mai, iar deficitul no­mi­nal a fost în această lună de 12 mld. lei (2,5 mld. euro) echi­va­lentul a 1,1% din PIB-ul estimat la 1.082 mld. lei. Este cel mai mare deficit lunar înregistrat în aceste luni de criză şi el este măsura căderii economiei, o eco­nomie care nici nu putea să se comporte altfel, după luni de zile în care jumătate din ţară a fost, practic, închisă.

La cinci luni din an, deficitul fiscal a ajuns la 3,6% din PIB, iar această cădere arată limpede, încă de pe acum, că a doua parte a anului nu va aduce recuperarea la care unii economişti sperau prin luna martie.

Bugetul a avut, în primele cinci luni din an, cheltuieli, peste venituri, de 38,8 miliarde de lei, echivalentul a 3,59% din PIB, cu 24 mld. lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru comparaţie, pe întreg anul 2019, deficitul bugetar nominal a fost de 48 de miliarde de lei (4,6% din PIB-ul de la nivelul anului trecut).

Nota explicativă ce însoţeşte datele statistice privind execuţia bugetului general consolidat, la cinci luni, spune că jumătate din deficitul de 38,8 miliarde de lei a fost  generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit sursei citate, creşterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent, an/an, a fost determinată  de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă şi de alertă (11,7 mld. lei),  de creşterea cu 2,2 mld. lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie - mai 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntre­prin­derilor, în valoare de 0,2 mld. lei. Altfel spus, dacă situaţia se îmbunătăţeşte, o parte din aceste sume pot fi recuperate în a doua parte a anului.

Reprezentanţii Finanţelor mai spun că, pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 3,4 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de pandemia de COVID-19. Veniturile bugetului general consolidat au însumat 119,5 mld lei în primele cinci luni ale anului 2020, în scădere cu 3,4% faţă de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, în veme ce cheltuielile au înregistrat un plus de peste 14%.

Încasările din TVA au înregistrat 20,1 mld. lei în primele cinci luni ale anului, în scădere cu 18,9%, an/an, cea mai mare scădere lunară înregistrată în cel puţin ultimii zece ani. Căderea este explicabilă pentru că vânzările s-au prăbuşit: doar în aprilie, faţă de martie, vânzările au consemnat un  minus 22% comerţul cu amănuntul, minus 15% comerţul alimentar, minus 22% comer­ţul nealimentar, minus 35% comerţul cu carburanţi, minus 33% comerţul auto sau minus 17% comerţul cu ridicata.

În plus, ministerul de resort mai spune că evoluţia încasărilor nete de TVA în primele cinci luni a fost deter­minată şi de creşterea rambur­să­rilor de TVA cu 28,4% (an/an), cu sco­pul de a asigura companiilor un nivel de lichidi­tate suplimentar pe perioada crizei.

Veniturile din accize au însumat 11,6 mld. lei în primele cinci luni ale anului 2020, în scădere cu 0,1% faţă de ni­velul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile bugetului general conso­lidat, de 158,4 mld. lei au crescut în termeni nominali cu 14,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Majorarea cheltuielilor se datorează, susţin reprezentanţii Finanţelor, şi măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea pandemiei. Astfel, până la finele lunii mai s-au plătit 2,3 mld. lei pentru indemnizaţii acordate pe perioada suspendării tem­porare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, 440 mil. lei pentru indem­nizaţii acordate pentru alţi profesio­niştii, precum şi pentru per­soanele care au încheiate convenţii indi­vidu­ale de muncă care întrerup activi­ta­tea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2.

Salariile au continuat însă să crească. Cheltuielile de personal au însumat 44 mld. lei, în creştere cu 5,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.