OMV Petrom a câştigat licitaţia pentru un perimetru de explorare ţiţei şi gaze din Marea Neagră, în zona offshore a Georgiei. „Ne continuăm planurile de a ne extinde activităţile din upstream în regiunea Mării Negre”

Autor: Cristina Bellu 29.06.2020

OMV Petrom, principala companie de energie din Europa de Sud-Est, a câştigat licitaţia pentru un perimetru de explorare ţiţei şi gaze de 5.282 de kilometri pătraţi, din Marea Neagră, în zona offshore a Georgiei

„Ne continuăm planurile de a ne extinde activităţile din upstream în regiunea Mării Negre. Aceasta este o altă etapă importantă, după semnarea unui contract pentru intrarea înlicenţade explorare Han Asparuh,în zona offshore a Bulgariei. Este ocontinuare firească aexperienţei noastredepeste 40 de ani în apele româneşti ale Mării Negre”, transmite Peter Zeilinger, membru al directoratului responsabil pentru activitatea de Upstream.

Perimetrul va fi concesionat oficial numai dacă negocierea unui contract de partajare a producţiei va fi finalizată cu succes. În acest caz, OMV Petrom va obţine drepturile de a desfăşura activităţi de explorare ţiţei şi gaze naturale în perimetrul II, amplasat în platoul continental şi în zona economică offshore a Georgiei din Marea Neagră, arată informaţiile furnizate de companie.

În România, explorarea platoului continental din Marea Neagră a început în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie în Marea Neagră a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operaţiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (perimetrul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (perimetrul Istria) este de circa 25.000 bep/zi.

În 2019, a reprezentat circa 17% din producţia Grupului în România.