BestJobs: Doar 4 din 10 angajaţi români au planuri de concediu pentru 2020, peste 80% aleg destinaţii din ţară. Doar 3% au în plan călătorii de business în străinătate

Autor: Roxana Rosu 29.06.2020

Aproape trei sferturi dintre angajaţii români nu şi-au luat anul acesta concediu de odihnă, dar 42% dintre ei plănuiesc totuşi să facă o cerere în acest sens în perioada următoare, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Cea mai mare parte din ei (80%) vor să rămână în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%).

Principalele motive pentru decizia de a nu călătorii în străinătate în acest an sunt legate de faptul că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi teama că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%).

Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanţă, o treime se aşteaptă să cheltuiască acelaşi buget planificat iniţial, înainte de izbucnirea pandemiei, iar puţin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de anul trecut având în vedere incertitudinile actuale.

Când vine vorba de cazare, jumătate dintre respondenţi preferă hotelul sau pensiunea, şi doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-şi petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc în ceea ce priveşte distanţarea socială.