Afaceri de la zero. Mihaela şi Szabolcs Szakacs fac afaceri de 300.000 de lei cu un salon de masaj şi un centru de recuperare medicală în centrul Bucureştiului

Autor: Alina-Elena Vasiliu 30.06.2020

În perioada stării de urgenţă, niciunul dintre cele două businessuri nu a putut să funcţioneze, însă revenirea a fost susţinută de clienţii care aveau nevoie de serviciile celor doi antreprenori.

Mihaela şi Szabolcs Szakacs deschideau în 2016 salonul de masaj Kineto DoDo din Bucureşti, iar circa un an şi jumă­tate mai târziu com­ple­tau businessul cu un centru de recuperare me­dicală, sub numele Kineto Dino, impul­sio­naţi de pregătirea Mihaelei în domeniul kinetoterapiei. Cele două proiecte le-au adus antreprenorilor o cifră de afaceri de 300.000 de lei în 2019 şi un profit de 75.000 de lei.

„Am început cu patru paturi în trei camere. Acum avem şase paturi de masaj şi unu de kineto. Abia după trei ani de func­ţio­na­re ne-am scos investiţia şi am început să fim pe plus. Partea de masaj are cea mai ma­re con­tribuţie la venituri“, a spus Szabolcs Szakacs la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Primii paşi în business au fost făcuţi cu ajutorul unor fonduri StartUp Nation, cu care el şi Mihaela au cumpărat aparatele necesare, au plătit salariile a doi angajaţi specializaţi în kinetoterapie şi au început să se dezvolte pe masaj terapeutic. Sediul celor două afaceri Kineto DoDo şi Kineto Dino se află în zona Universităţii din Bucureşti.

„Am făcut multe sacrificii, mai ales la început. Am oferit şi masaje gratuite, doar ca să ne cunoască lumea. Fiecare angajat trece prin­tr-o perioadă de training, iar până la do­bân­direa cunoştinţelor şi tehnicilor specifice sa­lo­nului şi cabinetului nostru, nu are contact cu niciun client, până când serviciile sunt pe mă­sura aşteptărilor“, spun cei doi antreprenori.

În perioada stării de urgenţă, niciunul dintre cele două businessuri nu a putut să funcţioneze, însă revenirea a fost susţinută de clienţii care aveau nevoie de serviciile celor doi antreprenori.

„Am redeschis pe 20 mai. Au venit mulţi clienţi în ultimele săptămâni, oameni care au lucrat de acasă şi care au început să aibă pro­ble­me cu spatele. Avem cam cinci-şase clienţi pe zi“, spune Mihaela Szakacs.

Înainte de pandemie, mulţi dintre clienţi erau străini, care ajungeau la Kineto DoDo şi Kineto Dino în urma recomandărilor de pe Tripadvisor. Acum, cei mai mulţi clienţi sunt români, dar şi străini stabiliţi în România. Tot ca o schimbare adusă de pandemie, astăzi, între clienţi, circa 25 de mi­nu­te sunt alocate pentru cură­ţe­nie şi dezinfecţie, proce­duri care se făceau şi înainte în salo­nul de masaj şi în centrul de kineto, însă într-un timp mai scurt.

O şedinţă de masaj de 50 de minute la Kineto DoDo costă 100 de lei, iar una de 80 de minute 150 de lei. Pentru o şedinţă de kineto de o oră la Kineto Dino, preţul este de 70 de lei, iar una de jumătate de oră 50 de lei.

„Pentru uleiurile de masaj corporal colaborăm cu Techir, iar pentru cele de masaj facial – cu Cremeria“, spune Szabolcs Szakacs.

Planul celor doi antreprenori este să se dezvolte tot mai mult pe partea de recuperare medicală şi kinetoterapie şi să-şi dubleze numărul de clienţi din această zonă.

„Kineto înseamnă terapie prin mişcare, facem exerciţii personalizate pentru fiecare pacient, pentru durerile de spate, în funcţie de problema fiecăruia. Cel mai solicitat masaj este cel terapeutic“, explică Mihaela Szakacs.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.