Premierul Ludovic Orban, care gestionează cea mai mare criză din ultimii 30 de ani în România, anunţă, pentru miercuri, un plan nou de relansare a economiei prin investiţii publice masive. Nu cred că economia va scădea cu mai mult de 3% în 2020. Păstrăm prognoza momentan

Autor: Răzvan Botea 04.07.2020

♦ „În maximum 30 de zile de la prezentare măsurile din planul de relansare economică ar trebui să intre în vigoare“ ♦ Va fi interesant de aflat din ce bani se fac „investiţiile publice masive“ când deficitul public a ajuns, la patru luni, la 3,6% din PIB (12 mld. lei).

După ce a lansat IMM Invest, un plan de sprijin pentru compa­ni­ile mici şi mijlocii, care nu este tocmai succesul anunţat iniţial, în ciuda sumei pe care statul o garantează, premierul promite că mâine va veni cu un nou plan de relansare economică care va cu­prinde credite garantate pentru com­paniile mari şi investiţii publice masive.

„Miercuri va fi prezentarea programului economic alături de preşe­dintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca în maximum o lună de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru imple­men­tarea măsurilor din program”, a declarat premierul Ludovic Orban, în cadrul unei adunării a membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).

Planul ar cuprinde măsuri precum credite pentru investiţii care se adresează companiilor mari din România şi sunt garantate de stat, subvenţionarea unei părţi din salariul angajaţilor care revin la lucru, înfiinţarea unui fond suveran de investiţii sau investiţii publice. Companiile mari din România nu beneficiază în acest moment de sprijin din partea statului, la fel ca IMM-urile prin programul IMM Invest, care oferă garanţii de stat şi dobânzi zero pentru crditele de investiţii ale întreprinderilor mici şi mijlocii. De asemenea, guvernul anunţă investiţii publice masive ca parte din planul de relansare economică.

„Vorbim şi de investiţii în trans­port, de exemplu. Autostrada Unirii, Sibiu-Piteşti, coridorul 9 Bucureşti-Ploieşti până la Siret, iarăşi este importantă finalizarea tronsonului de cale ferată între Constanţa şi Curtici. Mai discutăm de investiţii în energie, BRUA, alte in­vestiţii în infrastructura de gaz. Investiţii în sănătate, cele trei spi­tale regionale. Avem o listă lungă de investiţii”, a declarat pentru ZF Ludo­vic Orban, cu prilejul participării la eveniment.

Mediul de afaceri spune că nu are pretenţii absurde de la guvern. Cele mai mari companii din România, reunite în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), vor de la guvern digitalizarea statului şi a autorităţii fiscale, intrarea în spaţiul Schengen, dar şi flexibilizarea muncii pe modelul german kurzarbeit sau sprijinirea turismului, au fost printre concluziile adunării membrilor Coaliţiei. Membrii CDR au prezentat guvernului nevoile mediului de afaceri în funcţie de domeniul în care activează. Ei au cerut sprijinirea turismului prin promovare şi investiţii în infrastructură, sprijinul pentru modernizarea sectorului agricol românesc, stabilirea legislaţiei din energie, dar şi intrarea în spaţiul Schengen şi flexibilizarea muncii, în special în contextul pandemiei de COVID-19. Totodată, liderii com­pa­niilor din România din CDR au susţinut că doresc de la guvern digitalizarea relaţiei dintre stat şi mediul privat. „Nu mai putem să aşteptăm şi dacă ritmul din zona privată s-a aceelrat cu 5-10 ani, în zona digitalizării am vrea să constatăm acelaşi lucru şi la ANAF. Am văzut câteva măsuri: ghişeul.ro, conectarea caselor de marcat la serverele ANAF etc., dar toate acestea sunt măsuri pe temen scurt”, a declarat în cadrul evenimentului Daniel Anghel, partener la PwC România

 

Ludovic Orban: Nu cred că economia românească va scădea cu mai mult de 3% în 2020. Păstrăm prognoza momentan

Ludovic Orban, premierul României, a declarat pentru ZF că datele privind evoluţia economică din România vor fi revizuite după execuţia bugetară la şase luni, însă nu crede economia va scădea cu mai mult de 3% în 2020. În acest moment guvernul lucrează cu o prognoză de scădere economică de 1,9% şi un deficit bugetar echivalent cu 6,7% din PIB.

„Până la raportul la 6 luni păstrăm prognoza de scădere economică de 1,9%. O vom modifica dacă este necesar. Dacă va fi o înrăutăţire, nu va fi foarte mare. Nu cred că vom avea o scădere mai mare de 3%”,a declarat pentru ZF premierul Orban, prezent la adunarea membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR)

Prognoza pe care lucrează guvernul, de scădere economică de 1,9%, este una dintre ele mai optimiste. Instituţiile internaţionale văd o scădere economică de cel puţin 5 procente pentru România în acest an. Astfel, Fondul Monetar Internaţional vede o scădere economică de 5%, în vreme ce economiştii Comisiei Europene prognozează o scădere economică în România de 6% în acest an.