A apărut Anuarul de business al României. Cei mai mari jucători din economie, ediţia a 15-a, realizat de ZF: Cine sunt liderii din businessul românesc? Opt companii urcă la peste 10 mld. lei anual

Autor: Dana Ciriperu 30.06.2020

♦ Anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie apare astăzi şi analizează 75 de pieţe din energie, industrie, construcţii, agrobusiness şi bunuri de larg consum, IT&C, transporturi, comerţ şi servicii ♦ Sunt aproape 700 de companii incluse în acest catalog care oferă prima imagine de ansamblu asupra mediului de business în 2019.

Automobile Dacia şi două fir­me din grupul austriac OMV  - OMV Petrom SA şi OMV Petrom Mar­ke­ting – sunt cele mai mari trei companii din România după cifra de afaceri din 2019, toate cu rezultate în creş­tere, arată datele din anua­rul ZF Cei mai mari jucători din economie, care apare astăzi pe piaţă.

Liderul este neclin­tit de cinci ani, sin­gura noutate pe podium fiind schim­bul de locuri dintre cele două com­panii con­trolate de OMV. Producţia grupului austriac revine pe locul al doilea în faţa diviziei de marketing.

Cele mai mari zece companii din Ro­mânia au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 140 de miliarde de lei, în creştere cu 8% faţă de 2018. Ca pondere, ele reprezintă între 8% şi 9% din cifra de afaceri totală a companiilor.

Top zece oferă imaginea simplă a economiei locale: 9 companii multina­ţio­nale, un singur jucător cu capital privat românesc, energie, comerţ şi auto ca sectoare de vârf, concentrare a businessului în mâinile unor mari grupuri de firme: OMV, Rompetrol şi grupul Schwarz (Kaufland şi Lidl) au câte două firme prezente între primii zece jucători din economie.