Consecinţele coronavirusului: Pandemia a dus la scăderea cu 14% a orelor lucrate în lume, echivalentul a 400 milioane de locuri de muncă

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 30.06.2020

Pandemia a dus la reducerea cu 14% a numărului de ore lucrate în lume, echivalentul a 400 de milioane de locuri de muncă, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională a Muncii, citată de CNBC.

Aceasta a însemnat o „creştere accentuată” a estimării iniţiale, care anticipa o reducere a orelor de muncă cu 10,7%, sau a 305 milioane de locuri de muncă pierdute.

În această a cincea ediţie a analizei „Covid-19 şi lumea muncii”, OIM a spus că America este regiunea cea mai afectată, cu o scădere estimată de 18,3% a programului de lucru sau 70 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

În primul trimestru, OIM a calculat o scădere de 5,4% a orelor de muncă la nivel mondial, echivalent cu 155 de milioane de locuri de muncă, comparativ cu al patrulea trimestru al anului trecut.

OIM a spus că există mai mulţi factori care au determinat această declin global, cum ar fi, programele de lucru reduse, şomaj tehnic, şomajul şi lipsa de activitate.

Raportul OIM a prezentat, de asemenea, trei scenarii diferite pentru o redresarea pieţei forţei de muncă în a doua jumătate a anului.

Modelul de bază estimează o scădere de 4,9% a orelor de muncă sau 140 de milioane de locuri de muncă pierdute, comparativ cu trimestrul IV al anului 2019. Acest scenariu presupune o revenire a activităţii economice conform prognozelor existente, ridicarea restricţiilor, pe lângă o recuperare a consumului şi a investiţiilor.

Un scenariu pesimist vede o scădere de 11,9% a orelor de muncă sau 340 de milioane de locuri de muncă pierdute. Acest lucru se bazează pe faptul că există un al doilea val de coronavirus, care determină reintroducerea restricţiilor şi o recuperare semnificativ mai lentă.

Modelul optimist estimează o scădere de 1,2% a orelor lucrat, sau 34 de milioane de locuri de muncă.