Compania farmaceutică Gilead Sciences a stabilit preţul unei serii de tratament Remdesivir: Medicamentul care reduce perioada de spitalizare a oamenilor infectaţi cu coronavirus va costa în ţările dezvoltate 2.340 de dolari pe pacient

Autor: Eduard Ivanovici 30.06.2020

Compania de biotehnologie Gilead Sciences a stabilit preţul unei serii de tratament Remdesivir la 2.340 de dolari pe pacient, medicamentul reuşind să reducă perioada de recuperare a oamenilor infectaţi cu COVID-19, conform Financial Times.

Grupul american a declarat că va percepe taxe în valoare de 390 de dolari per flacon pentru ţările dezvoltate. Un tratament de cinci zile foloseşte şase flacoane.

Remdesivir, văzut iniţial ca un tratament pentru Ebola, este singurul medicament care a primit aprobarea Statelor Unite în contextul pandemiei de coronavirus.

Testele clinice arată că medicamentul reduce semnificativ perioada de spitalizare pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, însă nu reuşeşte să reducă şi rata de mortalitate.

Luna aceasta, cercetătorii britanici au descoperit un tratament mai ieftin – dexametazona – care poate reduce mortalitatea în rândul pacienţilor care au nevoie de ventilaţie. 50 de tablete de dexametazonă costă 30 de lire.

Societăţile private de asigurări din Statele Unite vor trebui să plătească 520 de dolari pentru un flacon de remdesivir, ducând costurile totale pentru un pacient tipic la 3.120 de dolari.