Tot în sus: Salariul mediu net din agricultură s-a dublat în ultimii zece ani, angajările continuă şi în pandemie, iar directorii câştigă şi 3.000-5.000 euro. „Angajaţii mei primesc 3.500 de lei net/lună. Însă, angajatorii nu au de unde selecta personal, pentru că majoritatea forţei de muncă lucrează în străinătate.“

Autor: Florentina Niţu 05.07.2020

Agricultura a făcut anul trecut 4,1% din PIB-ul României, fiind o ramură importantă a economiei, mai ales prin prisma faptului că ponderea numărului de persoane angrenate în acest sector este mult mai mare decât în alte industrii cu greutate. În 2019, numărul de angajaţi cu carte de muncă a fost estimat la 250.000 de persoane, iar circa 2 milioane lucrează în agricultura de subzis­tenţă. Conform Eurostat, peste 20% din populaţia ţării lucrează în agricultură.

„Masa salarială a crescut cu 2-3% în fiecare an, ca număr, dar deficitul rămâne de aproape 25.000 de persoane calificate, fără zilierii sau persoanele necalificate sau part time. Până la criză, rata de creştere anuală a salariilor din sectorul agroalimentar a fost aproape dublă faţă de cea medie pe economie. Aceasta arată cât de mare este deficitul numeric şi de competenţe din sectorul agroalimentar românesc şi din economia noastră în general“, spune Florin Constantin, fondator al Agxective, firmă de recrutare de specialişti în agrobusiness.