Plan de Relansare Economică: Guvernul Orban propune ajutoare de stat de 1,5 mld.lei pe an pentru investiţii noi şi garanţii de stat pentru creditarea companiilor mari de 8 mld.lei

Autor: Roxana Rosu 01.07.2020

Guvernul Orban propune, în Planul de Relansare Economică care va fi prezentat miercuri, ajutoare de stat în valoare de 1,5 miliarde lei pe an, până în 2023, pentru investiţii noi (greenfield) şi de 450 milioane lei pe an pentru proiecte de dezvoltare regională.

În cazul investiţiilor cu tip greenfield cu impact major în economic, valoarea ajutorul de stat este de maxim 37,5 mil. euro/investiţie.

Pentru schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională, Guvernul propune un buget anual de 450 milioane lei până în 2025, cu o valoare maximă a fondurilor per proiect de 37,5 milioane lei.

De asemenea, documentul elaborat de guvern include acordarea de garanţii de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru şi investiţii, program cu un plafon 8 miliarde lei şi 600 de beneficiari. Garanţiile, acordate în numele şi în contul statului, acoperă necesarul de garantare în proporţie de maxim 90%, pentru credite noi sau deja acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente a companiilor cu cifră de afaceri mai mare de 20 mil. lei.

Pentru Programul IMM Invest, plafonul este de 15 miliarde lei, la 40.000 de beneficiari estimaţi.

Premierul Ludovic Orban va prezenta, în această seară, într-o conferinţă, „Planul naţional de investiţii şi relansare economică”, cu proiecte şi programe pe următorii 5-10 ani.