Saga fabricii Volkswagen ia sfârşit: Producătorul renunţă la proiectul din Turcia pentru care s-au bătut România, Bulgaria şi Serbia în 2019

Autor: Alex Ciutacu 01.07.2020

Volkswagen renunţă la planurile de a construi o fabrică în Turcia, pe fondul încetinirii grave a pieţei auto globale, potrivit unui anunţ al producătorului german, citat de FT.

Fabrica urma să fie construită lângă oraşul Izmir, însă investiţia a fost pusă anterior în aşteptare, în urma temerilor board-ului legate de construirea unei facilităţi de producţie în Turcia – după incursiunea turcilor în Siria, anul trecut.

Pentru această fabrică s-au bătut atât România, cât şi Bulgaria şi Serbia. Fostul ministru Ştefan Radu Oprea stătea anul trecut la masă cu Volkswagen – care se uita atunci spre zona Aradului în România.

Pentru a-i atrage pe cei de la Volkswagen, Turcia le-a promis un aju­tor de stat cu 40% mai mare decât poate oferi o ţară membră a Uniunii Europene şi angajarea fermă că toate maşinile guvernamentale vor fi achiziţionate de la Grupul Volkswagen, în condiţiile în care parcul numără peste 170.000 de maşini, potrivit datelor din industria auto.

Facilitatea de producţie era gândită pentru a livra circa 300.000 de maşini pe an, începând cu anul 2022 şi făcea parte din planul productorului auto german de a capitaliza populaţia în creştere din Europa de Est şi din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, vânzările de maşini ar urma să scadă cu cel puţin o cincime la nivel global în 2020, ca rezultat al pandemiei de Covid-19. Volkswagen a livrat cu 30% mai puţin vehicule în Europa de Est şi în Orientul Mijlociu în primele cinci luni ale anului.