Premieră în România: Ministerul Mediului a lansat o platformă de consultare a populaţiei, bazată pe tehnologia blockchain dezvoltată de Modex

Autor: Alex Ciutacu 01.07.2020

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat astăzi lansarea unei platforme de consultare prin care va cere opinia şi votul populaţiei în legătură cu temele principale din activitatea instituţiei, acasta fiind construită şi ajutorul tehnologiei blockchain, dezvoltată de compania Modex, fondată de trei români.

„Este primul proiect guvernamental din România şi unul dintre primele din Europa care are la bază tehnologia blockchain. Datorită acestei tehnologii, voturile cetăţenilor vor fi securizate şi nu vor putea fi modificate”, a punctat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În platforma econsultare.ro s-a folosit blockchain pentru securizarea votului cetăţeanului. Orice cetăţean poate opta, dacă vrea, ca votul să fie public sau secret, imposibil de văzut chiar şi de Ministerul Mediului, au explicat reprezentanţii companiei Modex.

„Votul online este una dintre cele mai interesante aplicaţii pentru această tehnologie”, a explicat Alin Iftemi, cofondator al Modex, prezent la conferinţa de presă alături de ministrul Mediului.

Compania de blockchain Modex a fost fondată de trei români şi este condusă de antreprenorul Mihai Ivaşcu. Compania este în drumul spre o evaluare de 300 milioane dolari, iar anul trecut a inaugurat primul birou din SUA, în Silicon Valley.

ZF IT Generation. Mihai Ivaşcu, cofondator şi CEO Modex, dezvoltator tehnologii blockchain: Suntem pe punctul de a finaliza o rundă de investiţii de 50 milioane dolari în SUA care ne evaluează businessul la 300 mil. dolari