Nicio menţiune despre Bursă, piaţa de capital locală, listare de companii de stat, finanţare prin bursă în programul de relansare economică de 100 mld. euro

Autor: Liviu Popescu 05.07.2020

Cu toate că statul român este cel mai important acţionar de la bursa româ­nească, cu deţineri majoritare la com­panii precum Romgaz, Transelectrica, Transelectrica, Conpet şi deţineri semnificative la Petrom, Electrica, în planul de relansare economică de 100 mld. euro nu se face nicio referire la piaţa de capital din România.

Astfel, în planul de relansare economică post-COVID-19 anunţat ieri de guvernul PNL lipsesc noţiuni precum „Bursa de Valori“, „piaţa de capital din România“, „listări ale companiilor de stat“, „listare Hidro­electrica“, ceea ce arată că statul, chiar dacă are nevoie de finanţare semni­ficativă în 2020, pe care ar putea să o atragă şi de la bursă, ocoleşte piaţa bursieră. Desigur, măsurile promise de guvern ar putea avea un impact şi la bursa de la Bucureşti, respectiv în rândul companiilor listate, precum promisiunea de a dezvolta perimetrul Neptun Deep, dar în mod direct în planul de relansare economică nu se face nicio referire la piaţa de capital din România.

Cu doar câteva zile în urmă, ZF a scris că românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur prin patru noi emisiuni de lansate de Ministerul Finanţelor, ceea ce înseamnă că în unele cercuri de investitori a aprins speranţe de finanţare a statului român prin bursă având în vedere nevoia ridicată de finanţare şi faptul că instrumentele de mai sus se vând prin Trezorerie şi prin Poştă. Nicio menţiune în planul de 100 mld. euro.