Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii: Companiile au început concedierile colective. Multinaţionalele fac „export de şomaj“

Autor: Ramona Cornea 02.07.2020

„Am auzit de concedieri colective în cadrul mai multor companii. În toate cazurile, motivul a fost acelaşi – preluarea de societatea mamă a atribuţiilor şi a joburilor pe care le făceau cei de aici. Ceea ce fac ele se numeşte export de şomaj.“

Piaţa muncii locală este lovită puternic în această perioadă în care pandemia de COVID-19 a şters sute de mii de locuri de muncă din economia locală. Semnalele venite din piaţa de HR arată că sunt companii multinaţionale care ar fi început deja concedieri colective, într-un un proces pe care avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă îl descrie drept „export de şomaj“, ceea ce înseamnă că multinaţionalele preferă să concedieze angajaţii din România pentru a îi proteja pe cei din compania mamă.

„Am auzit de concedieri colective în cadrul mai multor companii. În toate cazurile, motivul a fost acelaşi – preluarea de către societatea mamă din ţara de origine a companiei a atribuţiilor şi a joburilor pe care le făceau cei de aici. Ceea ce fac ele se numeşte export de şomaj. Practic, decât să concedieze din ţara mamă, au luat proiectele de aici şi le-au dus în ţara lor, deşi companiile sunt profitabile aici, la noi“, a spus Costel Gîlcă pentru Ziarul Financiar.