Avocat specializat în dreptul muncii: Companiile multinaţionale au început concedierile colective. Multinaţionalele fac „export de şomaj“

Autor: Ramona Cornea 04.07.2020

Companiile multinaţionale active pe piaţa din România au început deja concedierile colective, într-un proces pe care avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă îl descrie drept „export de şomaj“, ceea ce înseamnă că multinaţionalele preferă să concedieze angajaţii din România pentru a îi proteja pe cei din compania mamă.

„Am auzit de concedieri colective în cadrul mai multor companii. În toate cazurile, motivul a fost acelaşi – preluarea de către societatea mamă din ţara de origine a companiei a atribuţiilor şi a joburilor pe care le făceau cei de aici. Ceea ce fac ele se numeşte export de şomaj. Practic, decât să concedieze din ţara mamă, au luat proiectele de aici şi le-au dus în ţara lor, deşi companiile sunt profitabile aici, la noi“, a spus Costel Gîlcă pentru Ziarul Financiar.

Avocatul dă exemplul unei companii care are un câştig de 8 milioane de euro în România şi preconiza pierderi de doar 500.000 de euro pentru 2020, însă face reorganizări pentru că compania mamă înregistrează pierderi.