Fondul european pentru investiţii strategice a finanţat din 2015 operaţiuni de 514 mld.euro, în beneficiul a 1,4 mil.IMM-uri. Regiunile care vor beneficia cel mai probabil de efectele pe termen lung sunt în principal ţările din Europa de Est

Autor: Roxana Rosu 02.07.2020

Comisia Europeană şi Grupul Băncii Europene de Investiţii au finanţat din 2015, prin Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), investiţii suplimentare în valoare de 514 miliarde de euro în UE, fiind aprobate  aproximativ 1.400 de operaţiuni, în beneficiul a aproximativ 1,4 milioane de IMM-uri.

Raportat la dimensiunea economiei, fondul de investiţii a avut cel mai mare efect în ţările cel mai puternic lovite de criza din 2007-2008, respectiv Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania.

Deşi impactul investiţiilor directe este deosebit de mare în aceste ţări, calculele arată că regiunile care vor beneficia cel mai probabil de efectele pe termen lung ale acestora sunt cele vizate de obiectivele de coeziune (în principal ţările din Europa de Est), arată comunicatul CE.

În topul ţărilor în funcţie de investiţiile generate de FEIS în raport cu PIB-ul sunt Bulgaria, Grecia, Portugalia, Estonia şi Spania.

Comisia Europeană şi Grupul BEI au lansat Planul de investiţii pentru Europa în noiembrie 2014, iar pilonul financiar al planului, Fondul european pentru investiţii strategice, a avut iniţial sarcina de a mobiliza investiţii suplimentare în valoare de 315 miliarde de euro până în 2018. Ulterior, Parlamentul European şi statele membre au convenit să consolideze FEIS şi să îi extindă obiectivul de investiţii la 500 de miliarde de euro până la finele anului 2020.

În 2017, Consiliul şi Parlamentul UE au convenit să extindă domeniul de aplicare şi dimensiunea FEIS cu scopul de a mobiliza 500 de miliarde de euro până la finele anului 2020. Aceşti bani urmau să remedieze deficitul de investiţii lăsat de criza financiară şi economică din 2007-2008.

În ultimii ani şi, în special, după izbucnirea epidemiei de COVID-19, FEIS a fost redirecţionat şi va finanţa noul program de investiţii al Comisiei Europene pe perioada 2021-2027.

„Planul de investiţii pentru Europa s-a dovedit a fi o reuşită. De-a lungul ultimilor cinci ani, a ajutat sute de mii de întreprinderi şi proiecte să beneficieze de finanţare, contribuind la atingerea obiectivelor noastre îndrăzneţe de a face Europa mai ecologică, mai inovatoare şi mai echitabilă. Vom continua pe această cale cu ajutorul NextGenerationEU.”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Operaţiunile finanţate prin FEIS au sprijinit aproximativ 1,4 milioane de locuri de muncă, cifră care va creşte la 1,8 milioane de locuri de muncă până în 2022. În plus, această iniţiativă a generat o majorare a PIB-ului UE cu 1,3 % şi se estimează că, până în 2022, creşterea va fi de 1,9 % .