Revoluţia parcărilor. Sufocat de maşini, Cluj-Napoca adoptă modelul occidental

Ziarul Financiar 05.07.2020

Primăria Cluj-Napoca a dărâmat zeci de garaje, iar în locul lor ridică parkinguri moderne unde vor încăpea peste 1.200 de maşini. Tot în oraş este funcţională şi o aplicaţie care îi ajută pe şoferi să îşi găsească locuri de parcare.

La Cluj-Napoca, primăria a găsit soluţii petru numărul mare de maşini din oraş: a dărâmat zeci de garaje din tablă din cartierele aglomerate din oraş, iar în locul lor ridică acum patru parkinguri moderne etajate, unde vor putea parca peste 1.200 de maşini. În plus, acoperişurile parcărilor vor fi transformate în spaţii verzi.

Acestea vor avea staţii de încărcare pentru maşini, dar şi locuri de parcare pentru biciclete.

În acelaşi timp, în Cluj există şi o aplicaţie care îi ajută pe şoferi să îşi găsească repede şi gratuit un loc de parcare.

Mihai Tomi, unul dintre utilizatorii aplicaţiei, anunţă de fiecare dată comunitatea prin yeParking atunci când plecă la serviciu şi parcarea lui rămâne goală, iar astfel un alt şofer o foloseşte gratuit.

„Din păcate sunt foarte multe maşini, încerc şi eu să mă implic pe partea asta, să ajut alţi şoferi care abia găsesc un loc de parcare. Dimineaţa când plec de acasă sau şi dacă plec în timpul zilei intru pe aplicaţie, îmi setez că parcarea este deschisă şi atunci oricine este în zonă poate să parcheze fără nicio problemă”, a declarat Mihai Tomi.

„Aplicaţia schimbă mentalităţi şi practic promovează noţiunea de park sharing care în străinătate datează deja de ani de zile. Practic, oamenii care sunt prezenţi în aplicaţie văd unde sunt locurile libere şi merg şi parchează în mod gratuit”, a spus Ştefan Păscuţă, PR manager yeParking.