BNR: Amânarea ratelor unor credite din cauza pandemiei nu este consemnată ca restanţă la Centrala Riscului de Credit şi nu afectează negativ relaţiile persoanelor fizice sau ale firmelor respective cu băncile

Autor: Roxana Rosu 05.07.2020

BNR atrage atenţia că obligaţiile de plată ale debitorilor către bănci şi instituţiile financiare nebancare suspendate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.37/2020 (OUG nr.37/2020) nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, fiind înregistrate cu totul diferit faţă de situaţiile de neplată înregistrate de CRC.

În consecinţă, amânarea la plată determinată de pandemie nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relaţiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Precizarea BNR vine în contextul în care Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a declarat că, prin regulamentele Băncii Centrale, obligaţiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor. 

BNR spune că persoanele fizice şi firmele care au apelat la facilităţile prevăzute în OUG nr.37/2020 nu sunt considerate clienţi nebancabili şi relaţiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăţilor.

”Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare”, spune BNR.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidenţiate explicit aceste diferenţe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilităţile OUG nr.37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienţilor care au apelat la această prevedere. Modul de înregistrare la CRC a suspendării obligaţiilor de plată potrivit OUG nr.37/2020 evidenţiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situaţia determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului.

.