ZF Anuarul de business al României. Cei mai mari jucători din economie. Primii cinci jucători din distribuţia de medicamente au cumulat afaceri de 15,3 mld. lei în 2019, cât jumătate din piaţă

Autor: Georgiana Mihalache 06.07.2020

♦ În piaţa distribuţiei de medicamente activează peste 1.600 de companii ♦ Sectorul este unul puternic concentrat la vârf, cei mai mari cinci jucători controlând jumătate din piaţă ♦ Cifra de afaceri cumulată a jucătorilor din distribuţia de medicamente a ajuns la 31,9 miliarde de lei în 2018, cel mai recent an pentru care există date publice la nivel de piaţă.

Distribuţia de medicamente, ve­­riga dintre producţie şi pa­ci­enţi, a continuat să se con­so­lideze în 2019, iar schim­bările de poziţii în clasa­mentul primilor cinci jucători arată cum s-a intensificat compeţiţia din această piaţă pentru ca firmele să ajungă cu produsele din porto­foliu în cât mai multe farmacii. Peste 15 mld. lei au făcut primii cinci jucători din piaţă în 2019, în plus cu 2 mld. lei faţă de anul anterior.

Anul 2019 a adus şi un nou lider în distribuţia de medicamente - Fildas Trading, companie controlată de antreprenoarea Anca Vlad (ce deţine şi lanţul de farmacii Catena), care a început să urce încă din urmă cu câţiva ani spre locurile din vârful clasamentului. În 2017, Fildas intra în clasamentul primilor trei jucători din distribuţia farma, iar vânzările de 4,2 miliarde de lei în 2019 au propulsat compania pe primul loc, devansând liderul din ultimii ani Mediplus.