Cât de mult se mai finanţează firmele din România din străinătate. Finanţările externe accesate de companii au depăşit 50% din totalul îndatorării, datoria externă a firmelor trecând de 40 mld. euro. Firmele au o preferinţă pentru finanţarea externă care este de circa 1,7 ori mai mare decât volumul creditelor acordate de băncile autohtone

Autor: Claudia Medrega 06.07.2020

Datoria externă a companiilor a ajuns la sfârşitul primului trimestru (T1) din 2020 la 195,3 mld. lei (peste 40 mld. euro), reprezentând o sursă importantă de finanţare a sectorului, respectiv 54% din totalul îndatorării, după includerea creditelor de tip investiţie străină directă (ISD) accesate de la companiile nerezidente membre ale grupurilor, potrivit datelor BNR.

Îndatorarea companiilor de la instituţii financiare, rezidente şi nerezidente, a ajuns în luna martie 2020 la un volum de 210,3 mld. lei, în creştere cu 2,7% faţă de martie 2019. Suplimentar, companiile deţineau credite de la companii nerezidente membre ale grupului (credite de tip investiţie străină directă, ISD) în valoare de 151,7 mld. lei, cu 1,8% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, susţine BNR în raportul asupra stabilităţii financiare.