Uniunea Transportatorilor: Persoanele fizice şi companiile care şi-au amânat ratele au istoric negativ la CRC. BNR: Obligaţiile de plată ale acestor debitori nu sunt consemnate la CRC ca sume restante

Autor: Mircea Nica 06.07.2020

Ordonanţa de Urgenţă 37/2020, prin care debitorii pot beneficia de facilitatea de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor la instituţiile financiare bancare şi nebancare, a dus la o raportare cu istoric negativ al acestora în urma obligaţiei de raportare a creditelor suspendate în cadrul Centralei Riscului de Credit (CRC), potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transporatorilor Rutieri din România (UNTRR). 

„Între 30 martie şi 31 mai clienţii persoane fizice şi juridice au putut să-şi suspende creditele conform OUG 37/2020 şi nu s-a făcut nicio raportare în Centrala Riscului de Credit. 

De ce BNR a venit de la 1 iunie cu o astfel de prevedere prin care sunt raportaţi negativ toţi debitorii care au apelat la OUG 37/2020 şi care le va afecta posibilitatea de a accesa o finanţare în următorii 7 ani? Reamintim că odată înscris în baza de date a CRC, informaţiile furnizate vor fi menţinute automat, pentru o perioadă de 7 ani“, susţin reprezentanţii UNTRR. Astfel, Uniunea Transportatorilor solicită Guvernului şi BNR să nu transforme toţi debitorii care au aplicat pentru amânarea ratelor la credite în clienţi nebancabili.