Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi: În România se consumă anual 650 milioane de cutii de medicamente şi doar 100 mil. sunt produse local

Autor: Miruna Diaconu 06.07.2020

Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi, al treilea cel mai mare producător de medicamente din România, spune că industria farma din România produce doar o mică parte din necesarul de medicamente.

„Industria pharma nu produce decât o mică parte din ne­cesarul de medicamente, din 650 milioane de cutii de medi­camente consumate într-un an în România, peste 100 milioane sunt produse local, trebuie să încurajăm pro­du­cători“, a spus Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi, în cadrul videoconferinţei ZF Cei mai mari jucători din eco­nomie. Fabricat în România.

Industria farma are nevoie de investiţii pentru dezvoltarea producţiei locale astfel încât să poată asigura o parte mai mare din necesarul de medicamente. Ioan Nani este de părere că industria farmaceutică din România are un potenţial semnificativ, iar pe lângă dezvoltarea pro­duc­ţiei locale, această industrie are nevoie de investiţii în cer­ce­tare şi astfel România ar putea trimite la export mai multe medicamente.

„Evoluţia acestei crize va influenţa perspectiva oame­ni­lor şi va trebui să reconsiderăm anumite politici naţionale, să punem pe primul loc politica de siguranţă şi securitate naţională”, spune Ioan Nani.

În 2019, producătorul de medicamente a înregistrat o cifră de afaceri de 390 milioane lei, un plus de aproape 7% faţă de anul anterior când a obţinut afaceri de 365 milioane lei.