Veşti bune pe piaţa de capital: Bursele globale încep săptămâna la maximul a patru săptămâni. Yuanul este pe cale să înregistreze cea mai bună zi faţă de dolar din decembrie

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 06.07.2020

Pieţele bursiere la nivel mondial au urcat luni la maximul a patru săptămâni, iar yuanul este pe cale să înregistreze cea mai bună zi faţă de dolar din decembrie, investitorii pariind pe creşterea economiei chineze care o va antrena şi pe cea globală, relatează Reuters.

Indicele global MSCI, care urmăreşte acţiuni în 49 de ţări, a crescut cu 0,7%, până la cel mai mare nivel din 6 iunie.

Acţiunile europene au crescut, cu indicele pan-european STOXX 600 majorat cu 1,4%. Stocurile legate de China - producători de automobile, industriali, firmele de energie şi producători de bunuri de lux - au crescut puternic, înpreună cu sectorul bancar.

În Asia, indicele MSCI Asia-Pacific, fără Japonia, a urcat cu 1,8% până la cel mai mare nivel din februarie.

Acţiunile blue-chips din China au crescut cu 5,7%, peste sporul de 7% de săptămâna trecută, la cele mai mari niveluri din cinci ani. Chiar şi Nikkei din Japonia a reuşit să crească cu 1,8%, în ciuda perspectivelor economiei, nu prea favorabile.

Dolarul nu înregisstra variaţii faţă de yen, la 107,50, în timp de euro a crescut cu 0,6% faţă de dolar, peste 1,13 dolari.

Aurul spot a fost tranzacţionat la 1.776,21 dolari pe uncie, faţă de maximul de 1.788,9 dolari de săptămâna trecută.

Petrolul Brent acrescut cu 1,2%, la 43,58 dolari/baril, iar referinţa americană WTI şi-a menţinut valoarea de 40,65 doalri/baril, în ciuda temerilor că revenirea coronavirusului va duce la scăderea cererii de carburanţi.