Muntele de cash economisit de gospodării creează o nouă dilemă pentru bancherii lumii

Autor: Catalina Apostoiu 11.07.2020

Gospodăriile din întreaga lumea economisesc masiv de când pandemia a lovit economia mondială, însă aceste economii prezintă o dilemă pentru strategi în condiţiile în care strategii încearcă să determine amploarea stimulentelor necesare pentru alimentarea unei reveniri pe creştere, scrie Financial Times.

Nu este clar dacă gospodăriile vor cheltui rapid aceşti bani economisiţi odată cu ridicarea măsurilor de carantină, sau dacă banii reprezintă o plasă de siguranţă constituită de gospodării pentru a se asigura împotriva vremurilor nesigure ce vin.

În cazul în care consumatorii se vor repezi să cheltuiască, stimulentele adiţionale lansate de guverne riscă să genereze cheltuieli prea mari şi inflaţie, însă dacă aceştia vor continua să-şi pună deoparte veniturile, prea puţine stimulente riscă să declanşeze un cerc vicios de cheltuieli scăzute, redresare lentă şi şomaj în creştere.

Cele două trenduri nu se exclud reciproc, însă dilema cu privire la care dintre acestea va fi mai puternic generează poziţii contradictorii în central banking.

Nivelul ridicat al economisirii se datorează în parte acţiunilor lansate de guverne pentru protejarea forţei de muncă în faţa declinului economic pronunţat. Deşi un număr mare de gospodării din economiile avansate au suferit reduceri ale câştigurilor în timpul pandemiei, veniturile acestora au fost parţial protejate.

În condiţiile în care magazinele s-au închis, iar turismul a fost suspendat, gospodăriile s-au găsit în faţa unui număr limitat de oportunităţi de a cheltui. Drept urmare, rata de economisire în rândul gospodăriilor din zona euro a avansat la 16,9% în primele trei luni ale anului, de la 12,7% în trimestrul anterior şi cel mai ridicat nivel de la lansarea măsurătorilor în 1999, potrivit datelor Eurostat.

Pe lângă această creştere a ratelor economisirii, depozitele bancare au înregistrat de asemenea o creştere record. Această creştere în zona euro sugerează că tendinţa de economisire a continuat în mare parte a trimestrului doi.

Tim Congdon, economist, avertizează că la un moment dat această creştere a economisirii va duce la un avans semnificativ al inflaţiei.

În ultima vreme au apărut date care le dau dreptate celor care cred că va exista o revenire puternică a consumului odată cu redeschiderea economiilor, însă nu toate ţările se pot aştepta la o astfel de tendinţă.

Adam Slater, economist Oxford Economics, susţine că la nivelul ecoomiilor avansate este prematur să se celebreze o revenire în forţă a cheltuielilor numai prin prisma unor semne iniţiale de creştere a consumului.

Eficienţa sistemului de sănătate al fiecărei ţări în controlarea pandemiei reprezintă un alt factor care va influenţa traiectoria economică.