Update ora 15:00: Investitorii au introdus ordine de 5,5 miliarde de dolari pentru a împrumuta România în ieşirea pe pieţele externe denominată în dolari. Interes crescut pentru tranşa pe 30 de ani

Autor: Liviu Popescu 07.07.2020

Până la ora 15:00 (ora redactării acestei ştiri), investitorii instituţionali au introdus ordine de 5,5 miliarde de dolari pentru a împrumuta Ministerul Finanţelor, care astăzi, aşa cum a anunţat Ziarul Financiar, a ieşit pe pieţele externe să atragă finanţare denominată în monedă americană în două tranşe, pe 10 ani respectiv 30 de ani. Investitorii mai pot introduce ordine până la 16:30 (ora României), pentru ca ulterior Ministerul Finanţelor să decidă valoarea împrumutului.

Datele publicate în urmă cu puţin timp pe Bloomberg arată că pe tranşa de 10 ani, dobânda este formată din nivelul midswap (MS) plus 250 puncte de bază, iar pentru tranşa pe scadenţa mai îndelungată dobaânda este de 4,1%. Ambele sunt însă indicative şi vor fi stabilite când Guvernul va decide ce sumă atrage în dolari.

De asemenea Bloomberg arată că investitorii au un interes mai mare pentru emisiunea de obligaţiuni pe 30 de ani, faţă de cea pe 10 ani.

Ziarul Financiar a anunţat astăzi la ora 11:30 că Ministerul Finanţelor, condus de Florin Cîţu, a ieşit pe 7 iulie 2020 din nou pe pieţele internaţionale pentru a se împrumuta, precedenta astfel de operaţiune fiind încheiată spre finele lunii mai din anul 2020.

Astfel Ministerul Finanţelor vrea să atragă finanţare de pe pieţele internaţionale, dar de data aceasta denominată în dolari, cu scadenţa pe 10 ani şi pe 30 de ani, respectiv 14 februarie 2031 şi 14 februarie 2051, cu un cupon fix, plătibil semi-anual.

​Valoarea împrumutului va fi publicată după ce se strâng ofertele de la investitori, iar preţul se va forma în funcţie de cerere. Cel mai probabil, valoarea va fi publicată astăzi, după ora 18.00.