Investiţi în România!, un proiect ZF & CEC Bank. Corina Popescu, Electrica: Avem investiţii programate de 2,8 mld. lei în intervalul 2019-2023

Autor: Bogdan Alecu 12.07.2020

Electrica (EL), cel mai mare distribuitor de energie electrică din România, cu Ministerul Energiei cel mai mare acţionar, are în plan un program de investiţii de 2,8 mld. lei în intervalul 2019-2023 şi ia în calcul atât noi achiziţii de unităţi de producţie de energie electrică „verde“ alături de noi investiţii în infrastructura de distribuţie.

„Anul trecut am aprobat strategia de dezvoltare a grupului pentru următorii cinci ani, iar Electrica este mai mult decât un furnizor de electricitate iar planul de dezvoltare are în vedere şi segmentul de distribuţie, dar şi creşterea pe noi segmente de business care nu se regăseau în portofoliul grupului - producţia de energie electrică. Dezvoltarea vine de la sine. Am investit în achiziţia unui parc fotovoltaic deoarece dorim să avem un business sustenabil pe termen lung, suntem o companie românească, un brand românesc şi ne dorim o dezvoltare sustenabilă“, a spus Corina Popescu, director general Electrica SA.

Grupul Electrica a intrat luna trecută pe piaţa de producţie de energie din surse regenerabile odată cu achiziţia Parcului Fotovoltaic Stăneşti, din judeţul Giurgiu, activ din anul 2013. Tranzacţia a fost încheiată de Electrica Furnizare, parte a Grupului Electrica, iar vânzătorii au fost Raylexo Limited şi Long Bridge Management şi Administrare S.R.L.

Parcul are o capacitate instalată de 7,5 MW şi o capacitate de funcţionare limitată la 6,8 MW, fiind amplasat pe o suprafaţă de 17,5 ha. Complexul a fost construit în perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013, începând să injecteze energie electrică în reţea din luna februarie 2013.

Această achiziţie este un prim pas pentru atingerea obiectivului de dezvoltare pe verticală a Grupului Electrica, prin intrarea pe piaţa de producţie de energie electrică, în special din surse regenerabile.

„Luăm în calcul să investim în segmentul de producţie. Pentru moment, din considerente strategice, ne-am îndreptat spre achiziţia de producţie existentă, parcuri funcţionale, iar pe termen mediu şi lung, ne vom îndrepta şi spre construcţia de unităţi noi de producţie.

Luăm în calcul şi energia eoliană. Dorim un portofoliu mixt - eolian, solar, soluţii care să ne ajute să echilibrăm această producţie mai puţin predictibilă. Energia verde are nevoie de o echilibrare şi sunt soluţii în momentul de faţă în care noi ne-am putea implica“, a subliniat directorul Electrica.

De asemenea, ea a subliniat că segmentul de distribuţie va atrage noi investiţii. „Noi am fost printre cei mai mari investitori în domeniu. De când ne-am listat la bursă din 2014, atât la Bucureşti cât şi la Londra, am avut un plan ambiţios de investiţii. Am investit peste 2 mld. lei în reţelele de distribuţie din 2014 până în 2018. Avem şi un plan ambiţios pentru următorii cinci ani, din 2019 până în 2023, cu un plan pentru peste 2,8 mld. lei“, a subliniat Corina Popescu.

Electrica Furnizare, filiala de furnizare energie electrică şi gaze naturale a Grupului Electrica, asigură servicii la un număr de aproximativ 3,6 milioane de clienţi finali, atât în regim de ultimă instanţă, cât şi pe piaţa concurenţială. Compania deţine licenţă pentru desfăşurarea activităţii de furnizare energie electrică îi gaze naturale pe întreg teritoriul ţării. în primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creştere cu 2% faţă de T1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

„În al doilea trimestru din 2020 avem o scădere a consumului de energie electrică pe segmentul de business din portofoliul nostru, scădere de circa 10-12%, în funcţie de cateogoria de business şi o creştere de consum pe segmentul casnic. Munca de acasă s-a văzut în mutarea consumului de energie electrică. Nu a compensat 100%, dar nu avem astfel o scădere puternică. În a doua parte a anului este greu de estimat cum va evolua. Depinde şi de evoluţia pandemiei. Consumul de energie electrică va depinde de repornirea industriei şi vom reveni la o viaţă normală. Noi am luat măsuri pentru a compensa efectele negative“, a spus directorul companiei.

 

Grupul Electrica în cifre

► 3,6 mil. clienţi finali are Electrica Furnizare

► 2,5 TWh a furnizare Grupul Electrica în T1 2020, cu 2% mai mult decât în T1 2019

► 19,83% cotă totală de piaţă

► 3,4 mld. lei investiţii în perioada 2014-2019

► 2,8 mld. lei investiţii programate în perioada 2019-2023

 

Cu ce probleme se confruntă Electrica

► România are nevoie de o strategie de dezvoltare a sectorului energetic la nivel naţional

► Stabilitatea legislaţiei şi cadrului de reglementare - orice modificare a legii energiei electrice şi a cadrului de reglementare are un impact major.

► Educaţia - resursa umană de care avem nevoie. Atragem tot mai greu specialişti, dar ne-am implicat în sistemul educaţional şi susţinem învăţământul dual.