Analiză ZF. Vrem marea cu sarea de la agricultură, dar investiţiile în cercetare sunt spre zero. România alocă cei mai puţini bani publici pentru dezvoltarea şi cercetarea agricolă din Europa, deşi se află pe primele locuri la producţia de cereale

Autor: Miruna Diaconu 08.07.2020

♦ Agricultura a reprezentat 4,1% din PIB-ul României în 2019, iar cifra de afaceri a companiilor din agrobusiness a fost estimată la 40 mld. lei în 2019.

România a avut printre cei mai puţini bani publici alocaţi dezvoltării şi cercetării agri­cole în 2018 din UE, deşi la capitolul producţie de cereale este pe primele locuri, România şi Franţa fiind principalii produ­cători de cereale din Europa. Sprijinul guvernamental pentru cercetarea şi dezvoltarea agricolă în 2018 a fost de 0,7 euro pe cap de locuitor, conform datelor Comisiei Europene.

„E un paradox românesc, nu investim, dar facem. Dacă nu va exista o strategie clară asupra modului de dezvoltare a infrastruc­turii agricole, fie că vorbim de dezvoltare, fie că vorbim de producţie, cu timpul o să ne pierdem aceste locuri fruntaşe“, spune Da­niel Stănescu,  consultant pe fonduri euro­pene pe agricultură la Global Company Incorporate.