Alin Brendea, Prime Transaction: Micii investitori, prezenţi la bursă în ultimele şedinţe. Cei mari, într-o aşteptare profundă

Autor: Liviu Popescu 08.07.2020

Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction, consideră că bursa de la Bucureşti a fost dominată în ultimele şedinţe de tranzacţionare de investitorii de retail întrucât valoarea tranzacţiilor s-a poziţionat cu mult sub media anului, iar dinamica preţurilor acţiunilor nu a avut argumente foarte clare.

Pe de altă parte, investitorii instituţionali par a fi intrat într-o stare de aşteptare, cel mai probabil pentru rezultatele financiare aferente primului semestru din 2020, care vor include impactul corona­crizei, dar şi estimările com­paniilor pentru finalulul anului, pentru a luat poziţii ferme în piaţă. „Nu există pentru moment factori foarte puternici care să ducă spre o tranzacţionare mai pu­ternică. Există o stare de aşteptare, un public de retail care oarecum domină tranzacţionarea în ultimele şedinţe“, spune Alin Bren­dea la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. De exemplu, de 19 şedinţe încoace lichiditatea la bursa de la Bucureşti s-a poziţionat sub media anului 2020, de circa 50 mil. lei, iar datele publicate la Bursa de la Bucureşti arată că au fost şedinţe când lichiditatea a fost chiar şi sub jumătatea mediei. Ce ar putea anima piaţa bursieră în aceste zile caracteristice sezonului estival?